11/04/14 07:54
(http://www.klassa.bg/)

„Лудогорец“ търси първа българска победа в Швейцария

 Тази вечер „Лудогорец“ ще се опита да стане първият български клубен отбор, който печели на швейцарска земя. Тимът от Разград гостува на „Базел“ в 21,45 ч. (пряко по bTV Action) в мач от четвъртия кръг на груповата фаза в Шампионската лига.

До този момент родни клубове са гостували 9 пъти в Швейцария, а балансът им е, меко казано, негативен - 7 загуби и 2 равенства. Ремитата са на сметката на „Левски“, който измъква 0:0 срещу „Санкт Гален“ за КНК през сезон 1969/1970, и на „Локо“ София (1:1 срещу „Ксамакс“ за Купата на УЕФА през 1985/1986). С отбори от алпийската страна са играли още „Славия“, ЦСКА, както и самият „Лудогорец“ (през миналия сезон с „Базел“) и всеки от тях си е тръгвал с празни ръце от Швейцария. През август 2013 г. „орлите“ от Разград отстъпиха с 0:2 при визитата си на „Санкт Якоб Парк“ в плейофен реванш от Шампионската лига.

Любопитното е, че на ниво национални селекции България има един успех като гост на Швейцария - с 2:0 в приятелска среща, играна в Берн през април 1992 г.
Преди днешния мач с „Базел“ треньорът на „Лудогорец“ Георги Дерменджиев заяви, че неговият отбор ще търси минимум точка. Тя би осигурила на „орлите“ по-добър баланс в преките двубои с този съперник, след като те спечелиха с 1:0 мача в София.


Футболистите на „Базел“ пристигнаха с велосипеди на последната си тренировка преди мача с „Лудогорец“


„Равенството би бил позитивен резултат за нас. Ако пък спечелим, излизането ни от групата изглежда гарантирано“, прогнозира Дерменджиев. Реми ще означава бонус от УЕФА в размер на 500 000 евро, а нова победа срещу швейцарците - 1 млн. евро. В случай че „Лудогорец“ се класира за осминафиналите, премията от Нион е 3,5 млн. евро. От евроучастието си само през настоящия сезон „орлите“ вече спечелиха над 10 млн. евро.

Изпълнителният директор на клуба от Разград - Ангел Петричев, също изрази оптимизъм преди сблъсъка тази вечер. „След като веднъж вече победихме „Базел“, нормално е да не отиваме в Швейцария в ролята на жертвени агнета. Ще търсим поне точка“, категоричен бе Петричев.



Очаква се тази вечер на 37-хилядния стадион „Санкт Якоб Парк“ да има над 30 000 зрители. Най-скъпите билети за двубоя с „Лудогорец“ струват 60 евро, а най-евтините - 16 евро. Българските фенове, които ще гледат на живо срещата, ще влизат срещу 20 евро на човек.

Въпреки успеха на родния шампион преди две седмици водещите букмейкърски къщи отредиха ролята на фаворит на „Базел“. Коефициентът за успех на домакините от Швейцария е 1,8, докато шансовете на „зелено-белите“ се оценяват с 4. Равенството е 3,75 към 1.

Главен съдия на мача е Стефан Ланоа от Франция.

След гостуването в алпийската страна на „Лудогорец“ му предстои среща с „Ливърпул“ в София на 26 ноември и визита на „Реал“ Мадрид на 9 декември.



Играч за €1,5 млн. сменя Йордан Минев

Най-скъпата покупка в историята на „Лудогорец“ - колумбиецът Брайън Ангуло, ще стартира като титуляр в гостуването на „Базел“ довечера. Левият бек, дошъл през лятото от „Гранада“ срещу 1,5 млн. евро, ще действа по левия фланг на защитата на мястото на наказания Йордан Минев. За Ангуло това ще е втори двубой в стартовия състав на „орлите“ в Европа - първият бе при 2:2 срещу „Партизан“ в Белград.

Самият Минев също се качи в самолета на разградчани. От щаба обясниха, че са го взели за кадем. Бранителят изтърпява санкция за натрупани картони, след като преди две седмици негов гол донесе историческите три точки при успеха над „Базел“ в София. Освен него треньорът Георги Дерменджиев взе в групата всички 20 състезатели, които имат картотека за Шампионската лига. За първи път от доста време насам наставникът няма кадрови проблеми с контузии. 


В отбора си разделят 400 хил. лв. при победа

Футболистите на „Лудогорец“ ще си разделят отборна премия от 400 хиляди лева, ако спечелят срещу „Базел“ довечера. Собственикът на клуба Кирил Домусчиев е обещал да изплати бонуса, за да амбицира допълнително футболистите да вземат нови три точки и да увеличат шансовете си за участие в евротурнирите и след Нова година. Не е изключено обаче, ако целта бъде изпълнена, бизнесменът да бъде още по-щедър към състезателите.

Сумата е равна на 20% от общия приход (1 млн. евро), който ще влезе в касата на разградчани от наградния фонд на УЕФА за победа. Точно толкова бе размерът на премията и при домакинството срещу швейцарците преди две седмици, когато гол на Йордан Минев в добавеното време донесе крайното 1:0.


Британци критикуват УЕФА заради младежите на „орлите“

Присъствието на „Лудогорец“ в Младежката шампионска лига стана причина за критики към УЕФА от страна на британския вестник „Индипендънт“. Изданието твърди, че една от големите грешки на централата през последните години е да въведе този турнир за подрастващи на мястото на съществувалия преди това, макар и не под нейна юрисдикция, „НекстДжен“. В предшестващата надпревара можеха да се включват и тимове, които нямат участник в Шамионската лига при мъжете. Но състезателите бяха от много по-висока класа, а трибуните се пълнеха, констатира „Индипендънт“. „Днес е друго - на „Реал“ Мадрид срещу „Базел“ имаше 520 зрители, а 131 гледаха „Ливърпул“ срещу „Лудогорец“. УЕФА уби една страхотна идея“, добавя вестникът.

Разградчани са последни в групата с 3 загуби в 3 мача преди днешното гостуване на „Базел“.


Гарет Бейл се завръща за „Реал“ срещу „Ливърпул“

Най-скъпият футболист в историята - 100-милионният Гарет Бейл, попадна в групата на „Реал“ Мадрид за днешния мач с „Ливърпул“. Съперниците на „Лудогорец“ се изправят един срещу друг от 21,45 ч. на „Сантяго Бернабеу“, а двубоят помежду им ще бъде предаван пряко по Ring.bg.
Бейл не е играл от месец заради мускулно разтежение. Травмата му попречи да вземе участие в двубоя с „Ливърпул“ на „Анфилд“, спечелен с 3:0, както и в дербито с „Барселона“ (3:1). Като футболист на „Тотнъм“ уелсецът се е изправял 9 пъти срещу мърсисайдци и има едно отбелязано попадение.

С „Ливърпул“ за Испания отпътува нападателят Даниел Стъридж, който не е играл от 31 август. Последно английският национал лекуваше травма в прасеца. Все пак мениджърът на „червените“ Брендън Роджърс реши да включи голмайстора в разширения състав.

След загубата с 0:1 от „Нюкасъл“ през уикенда, която остави „Ливърпул“ на 12 точки от върха в Англия, търпението към Роджърс започна да се изчерпва. Фенове на тима започнаха акция в социалните мрежи за набиране на средства, с които да финансират протестна акция срещу наставника. Те искат да наемат самолет, който да премине над „Анфилд“ по време на съботния домакински двубой с „Челси“, а към него да бъде прикачен транспарант с надпис „Роджърс вън!“. По подобен начин привърженици на „Манчестър Юнайтед“ изразиха негодуванието си срещу бившия мениджър на тима Дейвид Мойс.

Срещу „Ливърпул“ асът на „Реал“ Кристиано Роналдо ще се опита да стане най-резултатният футболист в историята на Шампионската лига. Португалецът е вкарал до момента 70 гола, с един по-малко от легендата на Кралския клуб и лидер в класацията Раул Гонсалес Бланко.

Роналдо е твърдо решен да подобри и собствения си рекорд за най-много отбелязани попадения в рамките на календарна година. Досега върховото му постижение бе през 2013 г., когато се разписа 69 пъти. През 2014 г. е вкарал вече 50 гола.

 

 

Методи ШУМАНОВ, Иван ЖИКОВ

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване