11/05/14 15:43
(http://pik.bg)

Близо 90% от българските младежи между 16 и 18 години пият

Близо 90% от българските младежи между 16 и 18 години пият

Осемдесет и осем процента от лицата между 16 и 18-годишна възраст в страната на употребяват алкохол. Това показват данните от интернет проучване за кампанията на Каменица АД "Алкохолът е лош шофьор", представена от експертът Юлиан Добрев, съобщи Дарик. По думите му обществото ни не е добре запознато със законите и правилата за движение по пътищата и съществува склонност към шофиране след употребата на алкохол, пише "24 часа".

По думите на Юлиан Добрев голям процент от участвалите в анкетата граждани смятат, че не трябва шофирането след употребата на алкохол да бъде разрешено. Той обаче подчерта, че въпреки тази нагласа на много от хората им се е случвало да седнат зад волана след като са пили:

„Да, в нашата страна се пие, факт. Законите не се познават, нарушенията обаче се схващат, че са част от големия проблем. Съществува склонност към шофиране след употреба на алкохол, това не е спорадично явление. Нацията реално отхвърля идеята или по-скоро е привърженик да няма допуск при шофиране след употреба на алкохол. Близо 2/3 от гражданите, включени в нашето изследване смятат, че не трябва да бъде разрешено шофирането след употреба на алкохол, т. е. допускът да бъде 0.0".

Криминалният психолог Росен Йорданов обясни кои са хората, които най-често сядат зад волана, след като са употребили алкохол:

„Популярното им название е „джигити". Мога да ги разделя на две групи. В едната група са хора с ниско образование и ниска морална култура. Всички фактори, които касаят тяхната природа и нагласа, ги правят по принцип негодни да бъдат шофьори, те са склонни към изключително безотговорни постъпки. Има и една група импулсивни хора, които имат по-високо ниво на интелигентност, но не са намерили необходимия обект, където да разтоварват своята страст".

Според изследването една пета от начинаещите и бъдещи шофьори смятат, че могат да изпият едно малко питие преди да се качат в кола.

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване