11/05/14 22:06
(http://e-vestnik.bg/)

Как се смали влиянието на президента Обама

Барак Обама. Снимка: Белия дом

Демократите, разчитащи на благоприятни демографски тенденции, с които да изведат партията си до победа през 2016 г., трябва да имат предвид три значителни събития, отразени в резултатите от вчерашните избори.

Първото е, че традиционните републиканци, поне за момента, си взеха обратно контрола от “Чаеното парти”. Това ще затрудни демократите да обрисуват опонентите си като опасни екстремисти.

Второто и най важно събитие е успехът на републикански кандидати да развенчаят обвиненията, че тяхната партия води “война срещу жените”. Ефикасността на републиканските тактики на този фронт със сигурност ще повлияе на стратегията след две години и заплашва да подкопае нападките за неравенство между половете, така важни за победите на демократите в миналото.

Третото бе силното представяне на републиканските кандидати за губернатори в два щата в Средния запад, които са важни за демократите на президентските избори: Уисконсин и Мичиган.

“Крайната десница вече не контролира дневния ред”, заяви Джон Фрийли от лобистката група “Кин Джилеспи комюникейшънс”.

Дейвид Брейди, политолог в Станфорд и заместник-директор на мозъчния тръст Институт “Хувър” изрази по-малка увереност за способността на традиционните републиканци да контролират дневния ред.

Резултатите не са мандат за Републиканската партия, а “въпросът е може ли ръководството да сдържи ентусиазма и да прокара законодателни промени по имиграцията, данъците и няколко други области, в които са възможни споразумения”, каза Брейди.

Гледайки в перспектива, Андрю Коут от Изследователския център “Пю” отбеляза, че сега “натискът е върху Великата стара партия (Републиканската). Ако те не изпълнят или не надминат очакванията, предвид възгледите на Обама и общественото недоволство, това ще повдигне истински въпроси за политическата им жизнеспособност в дългосрочен план”. Ако обаче “се справят добре, натискът върху демократите да си изградят нов имидж за в бъдеще ще бъде много голям”.

Кандидатите на Демократическата партия за Сенат и губернатор в Джорджия бяха победени с по-голяма от очакваната разлика. Тези резултати заплашват перспективата за демократите да превърнат щата в бойно поле за президентските избори през 2016 година.

В Тексас демократите очакваха да загубят, но разчитаха на Уенди Дейвис да покаже, че битката за щата в близко бъдеще ще стане оспорвана. Вместо това тя загуби губернаторската надпревара с републиканския кандидат Грег Абът с цели 20 процента.

Политолог от Харвард написа, че “едно от важните събития е загубата на няколко ключови умерени демократи, включително Джон Уолш в Монтана, Тим Джонсън в Южна Дакота и Марк Прайър в Арканзас. Това ще бъде голяма дупка в центристката фракция”.

Републиканците, обратно, изградиха плацдарми в два щата от Средния изток, които традиционно събираха мнозинство за демократите. В Мичиган губернаторът републиканец Рик Снайдър лесно спечели преизбиране, а в Уисконсин Скот Уокър - републикански губернатор, който поглежда и към кандидат-президентската надпревара, надделя над претендента демократ Мери Бърк

Дейвид Лийдж, политолог в Нотр Дам, обобщи оценката си за изборите късно снощи в имейл: “Изборната 2014 година бе последната глава от смаляването на президента. Непосредственият резултат от 2008 г. бе, че американците най-сетне надделяха расовата си ненавист. Избирането на Барак Обама бе победа и за подновената национална надежда, и за дълго чаканата демокрация. Обама бе голям, звезда, глас, с който трябваше да се съобразяват, мнение, което трябваше да се приема сериозно.

До 2014 г. Обама стана малък, боксова круша, човек, който лесно може да бъде тормозен; човек, на когото малки политици могат да говорят твърдо, обидно; човек, чиито идеи са игнорирани. Как можа да се случи това само за шест години?”

Още по темата: Обама търси нов подем след поражението в Сената

Жером Картийе
Франс прес

С най-ниския си рейтинг в допитванията, отслабен от категоричната победа на противниците си в Сената, Барак Обама е в търсене на нов подем шест години след избирането му за ...

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване