11/05/14 22:04
(http://e-vestnik.bg/)

Тревожещият възход на един чешки милиардер

Ройтерс

Андрей Бабиш. Снимка: сайт на АНО

Само за три години чешкият финансов министър Андрей Бабиш успя постепенно да разшири своето амплоа от бизнеса към политиката и сега изглежда сигурен кандидат за министър-председател.

Дългогодишният му опит в управление на успешни бизнес начинания винаги е бил част от привлекателния му образ за чешките избиратели, на които е омръзнала традиционната политическа култура, белязана с корупция и рушветчийство. Но докато мнозина вярват, че той може да допринесе съществено за борбата срещу онова, което нарича “кръстници” и “Палермо”, други виждат заплаха от потенциален конфликт на интереси и опасна концентрация на власт.

Бабиш е втори в класацията на “Форбс” за най-богатите чехи. Състоянието му е оценено на 2,5 млрд. долара. Неговата бизнесгрупировка “Агроферт” включва компании от сферата на храните, химикалите и медиите с общ персонал от 28 000 работници и служители. Миналата година той изкупи два губещи вестника и радиостанция, докато изграждаше собствено политическо движение - АНО.

Той пое финансовото министерство в рамките на коалиционно правителство, след като АНО излезе втора на парламентарните избори миналата година. Министерството курира бюджета и субсидиите от ЕС, като управлява и държавните дялове във фирми от авиокомпании до тръбопроводи.

60-годишният Бабиш, словак по рождение, с право е смятан за най-популярния политик в Чешката република. В национално допитване миналата седмица АНО получи 31 на сто подкрепа пред социалдемократите (партията на премиера Бохуслав Соботка) с 22,2 на сто.

В местните избори през октомври АНО спечели в Прага и в още 8 от 12-те най-големи града в Чехия, което дава на партията мощни властови бази из цялата страна и открива пред Бабиш път към премиерския пост при следващите парламентарни избори през 2017 г.

Неговата платформа е проста. Изборните му плакати поставят ударение върху професионализма на кандидатите на АНО и върху безупречната им репутация в страна, в която след рухването на комунизма скандалите за злоупотреба с публични средства са често явление.

Изследователят на корупцията “Трансперънси интернешънъл” нарежда Чешката република сред най-корумпираните страни в Европа, поставяйки я на 25-о място от общо 31 държави. “Моята програма печели с това, че е ужасно проста: аз не лъжа, не крада, а работя”, каза Бабиш във видеоинтервю по интернет през октомври.

Но неговата комбинация от широко простиращи се бизнес интереси и политическа власт често предизвиква сравнения в медиите с бившия италиански премиер Силвио Берлускони, който също бе критикуван за преплитането на бизнеса и политическите му интереси, преди да бъде изхвърлен от парламента миналата година във връзка с дело за данъчна измама. Бабиш обаче отхвърля подобен паралел.

“При него имаше секс скандали, укриване на данъци и мамене на държавата. Аз не правя и няма да правя подобни неща”, зарече се Бабиш в интервю за Ройтерс миналата година, още преди да бъде запитан за това. Веднага бе засипан с искания, отправени чрез неговия говорител, да коментира тези свои думи, но той не отговори. Финансовото министерство също пренебрегна подобни искания.

БИЗНЕС И ПОЛИТИКА

Бабиш спази изискванията на чешкия закон за конфликта на интереси и се оттегли като главен управляващ шеф на своята империя, но задържа собствеността си. Някои коментатори се питат дали съвпадението на икономически, медийни и политически интереси е в съответствие с демократичните ценности на страна членка на ЕС. Лидерът на парламентарната група на АНО е член на борда на “Агроферт”. Министърът на екологията е бил по-рано шеф на една от химическите фирми на “Агроферт”, а националната пътна агенция се оглавява от бивш шеф на стратегическите комуникации на “Агроферт”.

“Това е отклонение от демократичните норми в западния смисъл на думата”, каза бившият дисидент антикомунист Бохумил Долежал, който сега е лектор по политически науки и коментатор. “Тук имаме криза, която изисква размисъл, но Бабиш определено не е правилният ...

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване