11/06/14 19:39
(http://pik.bg)

Бойко Борисов и Орешарски откриха най-големия мол у нас

Бойко Борисов и Орешарски откриха най-големия мол у нас

Бъдещият премиер Бойко Борисов и бившият Пламен Орешарски участваха в галавечерята за откриването на най-големия търговско-развлекателен център у нас - “София ринг мол”. От днес комплексът на околовръстното шосе до ИКЕА е отворен за посетители, пише "24 часа".

Борисов заедно с инвеститорите от “Данаос груп” и “Фурлис груп” - д-р Джон Кустас и Василис Фурлис, символично дадоха старта след обратно броене точно в 21,20 ч в сряда. В небето над София се изсипа дъжд от фойерверки.

“Когато се запознах с инвеститорите, те имаха едни терени, на тях - само кал и отпред едно пътче - наречено околовръстно. А от кварталите на Витоша заради липсата на канализация всичко се стичаше тук. Казвам го за хората, които спорят с мен, че асфалт не се яде, но ако го нямаше, тези инвеститори никога нямаше да вложат над 100 млн. евро”, заяви Борисов. И допълни, че за година и половина 5-лентовият път ще задмине караулката на Горубляне. Борисов обеща и да докара метрото до “София ринг мол”, както сега с него се стига до мола на бул. “Черни връх”.

“Влюбих се в тази красива част на София в околностите на Витоша и само на 5 минути от центъра на града”, каза пък д-р Джон Кустас от “Данаос груп”. Затова и започнал да изкупува терените наоколо, за да създаде най-големия интегриран проект в столицата, който включва мол, жилищен комплекс, хотел. Цялата инвестиция ще бъде около 400 млн. евро. И д-р Кустас си спомни, че навремето околовръстното било с едно платно, цялото в дупки, а проектът му бил подкрепен от Борисов още като кмет на столицата.

“София ринг мол” е най-големият и най-модерният търговски комплекс в Югоизточна Европа, заяви и другият инвеститор - Василис Фурлис от “Фурлис груп”. Разполага със 105 хил. кв. метра за търговия, което е ненадминато.

Молът е част и от открития през 2011 г. магазин ИКЕА. Интересът на потребителите към него е голям и тази година очакваме 90 млн. лв. приходи от продажби, каза г-н Фурлис. Съчетаването му сега с мол създавало едно уникално търговско място.

Архитектът на “София ринг мол” - испанецът Ернесто Клингенберг, обясни, че е наблегнал на модерните тенденции за максимално много светлина и зеленина. И се пошегува, че ако има теч от покрива, той е единственият виновник.

Клингенберг е носител на приз за най-добър архитектурен проект от European Property Awards 2013.

За доброто настроение на гостите се погрижи Любо Киров от “Х Фактор”, а водещи бяха Димитър Рачков и Мария Игнатова. Събитието беше уважено и от най-вероятния бъдещ регионален министър Лиляна Павлова, собственика на “Главболгарстрой” Симеон Пашов, който е и основният изпълнител на мола, телевизионни и медийни босове.

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване