11/07/14 07:29
(http://www.klassa.bg/)

3D-принтирана база на Луната изглежда все по-осъществима

 Възможно ли е в бъдеще астронавти да принтират база на Луната? През 2013 година Европейската космическа агенция (ЕКА) в сътрудничество с партньори от космическия бранш доказа, че 3D принтирането с използване на лунен материал е осъществима концепция, посочват от Агенцията. Работата по проучване на технологията продължава. Изследователи измериха нивото на защита срещу космическата радиация, което триизмерно отпечатан компонент би могъл да осигури. Предстои тестването на нов метод за 3D принтиране на Луната, използващ концентрирана слънчева светлина, за да разтопява слоя от рехав материал, който покрива скалите, наричан реголит. 
Междувременно едно от най-известните архитектурни бюра в света, това на англичанина Норман Фостър разработи проект за изцяло триизмерно принтирана лунна база. Кратерът Шакълтън до южния полюс на Луната е избран за място на изграждането. Въртенето на земния спътник е такова, че Слънцето осветява полюсите му под малък ъгъл. В резултат около кратера Шакълтън почти винаги има светлина, за разлика от регионите, намиращи се във вечна сянка. Ситуирането на базата на това място ще осигури изобилие от слънчева енергия, като се избегнат областите с екстремно високи или екстремно ниски температури в останалата част на Луната. Засега проектите за лунни бази остават само на чертожната дъска, но всяка малка стъпка прави колонизацията на спътника ни все по-осъществима, отбелязват от ЕКА. 

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване