11/07/14 22:24
(http://e-vestnik.bg/)

Опасна стоматологична “индустрия” в Македония

Животът на 14-годишна ученичка от гръцкия град Козани бе застрашен заради рутинна стоматологична интервенция. На момичето й бе изваден зъб, като операцията от финансови съображения е била направена в стоматологичен кабинет в Бившата югорепублика Македония (БЮРМ).

Връщайки се вкъщи, момичето получило силно кръвотечение, тъй като направеният разрез е засегнал артерия и се наложило да бъде настанена в две болници и да й се прелива кръв, за да се стабилизира състоянието й и тя да бъде изведена от опасност.

Случилото се с девойката извади на бял свят явление, наречено “стоматологичен туризъм”, осъществяван от жители на Северна Гърция в Бившата югорепублика Македония и България, най-вече заради предлаганите в тези страни евтини, но често пъти доста опасни услуги, които в последно време са нараснали заради кризата.

Зъболекари казват, че дребната стоматологична интервенция на ученичката в Гърция струва между 150 и 200 евро, а в съседни държави цената й под сто евро.

Зъбът на момичето бил изваден неотдавна в стоматологичен кабинет в Гевгели. Впоследствие се оказало, че е бил направен неправилен разрез, който се е оказал по-голям от необходимото. Вследствие на това тя е получила силно кръвотечение.

Разрезът е правен от човек, нямащ никаква представа от хирургия, каза пред вестника лекар, помолен да коментира случая.

През последните години една цяла “индустрия” процъфтява по северните граници на Гърция, където заради кризата стоматолози предлагат услуги на гърци на цени до 50 на сто по-ниски от тези в собствената им родина.

В Битоля и Гевгели се появиха зъболекарски кабинети, които дори предлагат безплатен транспорт на пациенти от близките гръцки градове. Явлението удари зъболекарската професия в Северна Гърция, но често крие рискове за пациентите.

Стремим се да сме пестеливи на думи, за да не излезе, че подхождаме занаятчийски към въпроса, но истината е, че неведнъж нещата не се изпипват и се правят повърхностно, казва председателят на гръцката стоматологична федерация Атанасиос Кацикис и допълва: “в стоматологията не можеш да разглеждаш изолирано медицинската от техническата част на извършваната услуга”.

Стоматологията става все по-актуална, тъй като научните изследвания показват, че устата е огледалото на човешкото здраве. Преди всяка интервенция е необходимо да се прегледа епикризата на пациента, за да се разбере какъв е неговият проблем. В чужбина няма време, за да се прави това.

Периодично се говори за пациенти с кръвотечения, като примерът с девойката от град Козани, или за хора, чийто нервни окончания са били засегнати вследствие на интервенциите.

Работим в европейска страна, в която са валидни конкретни лицензионни правила за стоматологичните кабинети и тяхното оборудване. Такива няма в БЮРМ, нито пък се дава гаранция за това какво ще стане, ако възникне медицински проблем. По съдебен път човек също не може да потърси правата си, казва професор Стелиос Даламбирас.

БТА

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване