11/07/14 09:00
(http://pik.bg)

Опасна тенденция: Стотици деца бягат от дома си

Опасна тенденция: Стотици деца бягат от дома си

Между 900 и 1000 деца годишно си вземат раницата, но вместо да отидат на училище с нея, решават да избягат от вкъщи и да не се приберат с дни. Без да уведомят близките си, тийнейджърите пътуват на стоп до другия край на България, за да отседнат при приятели, или просто отиват на купон, на който им е било забранено да стоят до късно от родителите, пише "Телеграф".

Макар причините за бягствата да са строго индивидуални, на фона на всички случаи прозират и общи мотиви - страх заради лоша оценка, влюбване и и най-вече отчуждаване от семейството, сочи опитът на отдел "Издирване" в Главна дирекция "Криминална полиция".

Имало и фрапиращи случаи, при които непълнолетни бегълки попадали в среда на криминално проявени, които ги повличали към проституция и наркотици. 

17 пъти е бягало 13-годишно момиче от дома си в София. Девойката е рекордьор по бягства. Тя била записана в частно училище с такса между 5 и 9 хиляди лева годишно. Освен това била презадоволена материално. При едно от бягствата си обаче, тя се сприятелила с шеф от фен агитка на столичен футболен клуб, покрай когото животът й тръгнал в различна посока, твърдят съучениците й. Момичето имало връзка с него, отсядало често в дома му при бягствата си, след което се връщала. 

При едно от поредните изчезвания се оказала заедно със своя приятелка в апартамент на футболни запалянковци. Там момичето пушило трева, след което станало участник в групова оргия, споделят още от приятелския кръг на детето. 

Освен с фенове, тя се движела и в компанията на регистрирани за наркотици. При едно от поредните си бягства тя поискала от свой познат с досие да я направи проститутка, за да може да изкарва пари, с които да се издържа при бягства. 

Въпреки че родителите я пратили в провинцията, тя пак избягала с въже от прозорец. 

Някои от тийнейджърите били още по-изобретателни. За да не им правят проблеми полицаите, когато ги открият в ранните часове по заведения, момиче си извадило фалшива лична карта. Девойката започнала да проституира, движела се в компанията на баровци с мерцедеси и беемвета и имала няколко ключа от стаи в скъпи столични хотели. Тийнейджърката даже си имала шофьор таксиджия, който я карал към чичковците, когато изчезвала от дома си. 

В пубертета децата са раними, родителите са ангажирани, не са в течение на техните стремежи и проблеми. Стига се до ситуацията, в която за тях няма достатъчно значим възрастен, с когото да споделят, смятат полицаите. Статистиката сочи, че момичетата хващат пътя по често - пубертетът им бил по-тежък и били по-спонтанни. 

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване