11/07/14 07:17
(http://www.klassa.bg/)

ОПЕК изми ръцете си с петрол

 Две седмици преди заседанието на ОПЕК , където ще се разгледа понижаването на квотите за добив на петрол, организацията не показва готовност да укрепи цените на петрола, понижили се от юли с 30%. Генералният секретар на организацията Абдула ал-Бадри очаква ниската цена на петрола да се запази най-малко до втората половина на 2015 година. Разногласията межди Ирак и неарабските страни в ОПЕК, които настояват за увеличаване на цените и Саудитска Арабия, която не иска да понесе загуби от съкращаване на добива може да създадат неуправляем срив, пише „Коммерсант”.
Барел петрол сорт „Брент” падна до цена от 82.6 долара. За последните 4 месеца петролът поевтиня с 30%. Според Ал-Бадри в понижението има елемент на спекулации и паника, понеже „на физическия пазар търсенето и предлагането са балансирани”.
Но много експерти и участници на пазара са уверени, че се наблюдава превишение на търсенето над предлагането и този дисбаланс ще расте. ОПЕК контролира 1/3 от световния добив на нефт и може бързо да повлияе на ситуацията, като намали текушата си квота. Профицитът се е натрупвал в продължение на няколко години под въздействието на бързо увеличаващия се добив на шистов петрол в САЩ и възстановяването на добива в Ирак и Либия на фона на забавяне на световната икономика. Повечето аналитици смятаха, че ОБЕК ще намали добивите, понеже бюджетите на повечето страни са разчетени за цена не по-малка от 100 долара за барел. Но някои арабски страни разполагат със значителни резерви, които позволяват задържането на ниски цени. 

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване