11/07/14 01:51
(http://e-vestnik.bg/)

Руски експерт: Може да се очаква прекъсване на доставките на газ, особено ако зимата е студена

Михаил Крутихин. Снимка: личен сайт

„Независимо от  постигнатото на 30 октомври съглашение между Русия и Украйна, доставките на газ през територията на Украйна, може да прекъснат, защото през зимата, „Газпром“ няма да може да осигури необходимите количества за европейските потребители.  В подобна ситуация, руската газова компания обикновено използва складираните количества в подземните газохранилища на територията на Украйна. Изпуснат е моментът, до който газовото хранилище на Украйна можеше да се напълни, така че да покрие нуждите на всички държави, през тази зима,“ това заяви руският анализатор и консултант в областта на нефто-газовата промишленост Михаил Крутихин, по време на организираната в София дискусия за ситуацията в нефтогазовия сектор на Русия и ефектите за Европа и България.

И тъй като Украйна от март тази година, не е получавала доставки от Русия, с които да бъдат запълнени хранилищата, наличният газ ще се използва за покриване на собствените й нужди. Затова може да се очаква прекъсване на доставките, особено, ако зимата бъде студена, прогнозира Крутихин. И българските институции, трябва да са готови за подобна неприятна изненада.

Има няколко начина, да се облекчи положението с доставките на газ в България. На първо място – да се ползват различни източници. В дългосрочен план трябва да се построи интерконекторната връзка с Турция, защото България има договор с Азърбайджан за доставка на 0.5 млрд. куб.м. газ годишно, които могат да идват по тръбите, след като бъде завършен газопроводът в Турция.
На равнището на ЕС трябва да се постигне договорка за по-добра координация и в критична ситуация да се прехвърлят количества от една страна към друга. Засега това е трудно, защото европейската координация е на много ниско ниво.

„На трето място, в краткосрочен план, може да се закупят допълнителни количества газ от „Газпром“ от името на отделни частни компании, например заводи или енергийни дружества, които до момента нямат търговски отношения с „Газпром“, като за доставка се използват други маршрути, или съществуващите. Отделни компании могат да сключват договори, извън междудържавните споразумения или подписаните такива с местния партньор. По такива договори „Газпром“ предлага по-ниски, пазарни цени. Има подобна практика, която работи при доста държави,“ коментира още Крутихин.

- Има ли смисъл проектът „Южен поток“ и в частност - за България, при положение че няма яснота какви ще са цените на газа по него и доколко са гарантирани доставките?

- Първоначално проектът беше политически, а не търговски. Неговата главна задача, заедно с проекта Северен поток е да се заобиколи Украйна, като тя бъде лишена от приходите от транзита на газ, под предлог, че преходът през нейната територия не е безопасен.
Но както виждаме, Украйна много стриктно спазва транзитните договорки, така че този предлог, има по-скоро декоративен характер. Зад него се крие задачата Украйна да бъде наказана за това, че иска да следва европейски път на развитие.
Проектът  „Южен поток“ не издържа никаква икономическа критика. Общата му стойност надвишава 70 млрд. долара, като само руската част, която се изгражда в момента, се оценява от 37 до 47 млрд. долара. Европейската и частта по море е доста по-евтина. Следователно – руският бюджет определено тежи в поставените политически цели.
„Ако „Газпром“ построи газопровода „Южен поток“ за своя сметка на територията на европейските държави, може да спечели, защото ще разполага с много удобна инфраструктура и както е записано в Правилата на Третия енергиен пакет на ЕС , тази структура ще служи за пренос на газ и на други доставчици – от Каспийския регион, от Иран и Ирански Киргистан и оттам през Турция, в България могат да влизат количества и от други държави. По такъв начин, по тези тръби могат да текат количества, в зависимост от търсенето и предлагането.

- На ...

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване