11/08/14 10:14
(http://www.klassa.bg/)

Горанов: Държавата има пари за гарантиране на депозитите в КТБ

 Проектът на Бюджет 2015 е в напреднала фаза, в него трябва да намерят отражение политиките, които са заложени в управленските приоритети на новото правителство. Това заяви министърът на финансите Владислав Горанов по време на церемонията по приемане на управлението на Министерството на финансите от досегашния министър в служебното правителство Румен Порожанов.

Според новия министър на финансите решението на казуса с Корпоративна търговска банка трябва да бъде в рамките на предвидените законови механизми и срокове. Владислав Горанов потвърди, че държавата има готовност да осигури необходимите средства за изплащане на всички гарантирани депозити в КТБ. Той уточни, че дори да не се приеме навреме актуализацията на бюджета за 2014 г., в момента има достатъчно ресурс във фискалния резерв. „Имаме подготовка за поемането на нов дълг. Дори и да се получи някакво процедурно протакане в Народното събрание, сроковете за изплащане на влоговете ще бъдат спазени", увери новият финансов министър.

Министър Горанов анонсира някои от основните си приоритети. „Първата задача ще бъде да върнем по-консервативното управление на публичните финанси", заяви той и уточни, че „намаляването на бюджетния дефицит не означава бюджетните системи на всяка цена да бъдат поставени на колене." Владислав Горанов посочи, че в споразумението с подкрепящите правителството политически партньори са заложени анализ и реформа в дейността на приходните администрации. „Не се отказваме от обединението на НАП и АМ в една обща приходна агенция. Ефектите би трябвало да са по-скоро положителни, най-малкото заради подобряване на координацията и по-добро териториално покритие на контролните функции на органите по приходите", поясни той.

По време на церемонията Румен Порожанов заяви, че предава публичните финанси в ръцете на човек, който притежава професионализма и опита да ръководи институцията. Министър Горанов, от своя страна, изрази благодарност към служебния финансов министър, че предвид усложнената политическа ситуация и банковата криза е управлявал успешно Министерството на финансите. 

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване