11/09/14 09:24
(http://www.klassa.bg/)

Легенда заложи световна титла в „Сотбис”

 Известният английски нападател Джими Грийвс е решил да продаде на търг златния медал на световен шампион от 1966 г., съобщиха от аукционната къща „Сотбис”, която е получила футболната реликва. Търгът ще бъде организиран през следващата седмица и 74-годишният в момента Грийвс се надява да получи за него около 50 000 паунда.

 

Въпреки че продължава да работи като

 

телевизионен

 

коментатор и анализатор

 

легендата очевидно изпитва нужда от свежи финансови постъпления предвид проблемите, с които опитва да се справи, пишат изданията на Острова. Грийвс има малшанса да не играе във финалния мач на световното през 1966 г. срещу ФРГ (4:2). Той е част от състава, който се изправя срещу Уругвай, Мексико и Франция от груповата фаза, но именно срещу „петлите” получава контузия и е заменен от Джеф Хърст. После Хърст  вкарва победния гол на 1/4-финалите срещу Аржентина и селекционерът Алф Рамзи решава да задържи състава, с който печели, въпреки че Грийвс се възстановява. А на финала на „Уембли” Джеф Хърст реализира хеттрик.

 

И тъй като до 1978 г. медали са получавали само онези, които са играли във финалния двубой, Грийвс остава без златно отличие. Това допълнително съкрушава талантливия футболист, който през 1961 г. губи 4-месечния си син Джими-младши заради пневмония, и той по-късно се отдава на алкохолизъм. През 2009 г. заради заслугите му към националния отбор на страната Английската футболна асоциация

 

решава да му даде медал

 

 – копие на онези от 1966-а.

 

Вестник „Дейли мейл” припомня, че в близкото минало нападателят, който е играл за „Челси”, „Тотнъм”, „Милан” (Италия) и „Уест Хем”, е имал проблеми с алкохола, изпаднал е в дългове и дори е продал извънградската си лятна къща, за да погаси част от задълженията си. Въпреки че се избавя от неприятностите и започва да работи като коментатор, очевидно положението му и до ден днешен не е цветущо, щом прибягва до продажба на ценното отличие, заключава изданието.

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване