11/10/14 15:17
(http://pik.bg)

50 км речни корита почистиха на територията на Столичната община

50 км речни корита почистиха на територията на Столичната община

През тази година на територията на Столичната община са почистени и е осигурена проводимост на над 50 км речни корита, съобщи пред журналисти кметът на София Йорданка Фандъкова при проверка на новоизградената дясна дига на р. Лесновска в кв. Челопечене. Новата дига е с дължина 340 м, средната й височина е около 3,5 м, направена е по най-модерни технологии и спазване на изискванията за надеждност.

Изграждането й е на стойност около 200 хил.лв., отпуснати от Междуведомствена комисия за възстановяване и подпомагане към Министерския съвет. В дигата има геотекстил, съответната мембрана, която осигурява нейната дълготрайност, така че дори и при най-високи води дигата да не бъде отмита. Гаранцията й е 8 години - до 2022 г. Дигата защитава цялото пространство и къщите на Челопечене от прииждане на много високи води. До края на ноември трябва да бъде получен акт 16 и дигата да бъде въведена в експлоатация.

По думите на кмета Фандъкова, цитирана от БТА, един от важните приоритети на Столичната община е превенцията срещу различни природни бедствия. Кметът припомни, че през тази година бе довършен ремонтът на лявата дига на р. Лесновска, която беше скъсана при голямото наводнение през 2005 г.

Общо за годината за почистване на речни корита, изграждане на диги и почистване на 500-те участъци при язовирните стени на общинските язовири Столичната община е инвестирала около 2,5 млн.лв., от които по-голямата част са предоставени от Междувемоствената комисия, съобщи кметът. Тя определи като изключително важно за следващата година почистването на 10 километров участък от река Искър, отговорност на Столичната община. За финансирането му ще се кандидатства отново пред Междуведомствената комисия към МС.

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване