11/10/14 06:08
(http://www.klassa.bg/)

Бензинът падна с още 3 ст.

 Масовият бензин А-95 в почивните дни падна до 2,30 лв. за литър, показа проверка на „Монитор”. Под 2,40 вече е и цената по колонките на дизела. В последните 36 месеца в България не е имало толкова евтини течни горива, отчита статистиката.

 

Добрата новина за българските потребители е следствие от продължаващия спад на котировките на петрола на световните пазари. Цената на брента с доставка през декември спадна трайно под 83 долара за барел на фона на продължаващия ръст в курса на долара. От началото на лятото досега цените на черното злато спаднаха с 25 процента.

 

Рязкото поевтиняване на нефта се обяснява най-вече с ожесточената конкуренция между ОПЕК и САЩ. С революцията на добива от шисти Щатите се превърнаха в най-големия производител на течни горива. През първото тримесечие на годината дневният добив в САЩ надхвърли 11 милиона барела спрямо 10,53 млн. в Русия и 9,45 млн. в Саудитска Арабия.

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване