11/10/14 20:17
(http://www.klassa.bg/)

"Национален съвет по журналистическа етика"

 Съветът на учредителите на фондация "Национален съвет по журналистическа етика" ви кани да номинирате кандидати за членове на Комисията по журналистическа етика към НСЖЕ.

Както знаете, през ноември 2004 г. националните и регионалните медии приеха Етичен кодекс на българските медии. През 2005 г. бяха избрани комисии по етика в печатните и в електронните медии, които започнаха да разглеждат жалби за нарушения на Етичния кодекс. През изминалите 9 години комисиите взеха решения по стотици конкретни жалби и приеха десетки принципни препоръки за  спазване на кодекса.

В последните месеци членовете на двете комисии, Съветът на учредителите на фондацията и работна група от авторитетни журналисти и медийни експерти анализираха натрупания опит и обсъдиха дали промените в медийната среда, настъпили през изминалите години, налагат и промени в системата за саморегулация. В резултат на тези разговори Съветът на учредителите реши, че занапред по-работещият вариант е една 12-членна Комисия по журналистическа етика да разглежда жалби за нарушения на кодекса, направени в печатни, електронни и интернет медии. Членове на комисията ще бъдат действащи журналисти и експерти в областта на медиите, които имат висок обществен авторитет, заслуги за укрепване свободата на словото и се ползват с доверие в медийната общност. Номинациите ще бъдат направени на практика от цялата журналистическа гилдия: от редакциите на медиите и организациите, учредители на фондацията, сред които са най-представителните обединения в медиите - Съюзът на българските журналисти, Асоциацията на българските радио- и телевизионни оператори - АБРО, Съюзът на издателите в България, Центърът за развитие на медиите. От номинираните Съветът на учредителите с квалифицирано мнозинство ще избере 12-те действащи и тримата резервни членове на комисията, а мандатът им ще бъде 3 години.

Убедени сме, че наш общ дълг и отговорност е да продължим усилията за спазването на Етичния кодекс и за саморегулацията в българските медии. Те са важни както за обществото, така и за самите медии. Наш общ интерес е да изберем достойни членове на Комисията по журналистическа етика.

 

Затова ви каним да предложите един кандидат за член на комисията, който според вас в най-голяма степен отговаря на посочените критерии. Молим, преди да ни изпратите номинацията, да вземете неговото съгласие, че е готов да работи в комисията.

Ще ви бъдем благодарни, ако успеете да изпратите името на кандидата най-късно до 10 декември 2014 г. на mediaethicbg@gmail.com

Вярваме, че заедно можем да повишим доверието на обществото в българските медии и да помогнем за тяхното развитие.

 

Венелина Гочева, председател на фондация "Национален съвет по журналистическа етика"

Асен Величков, Мехти Меликов, Силва Зурлева, Снежана Тодорова, Теодор Захов, членове на Съвета на учредителите на фондация "Национален съвет по журналистическа етика"

 

 

Ако имате въпроси, не се колебайте да пишете или да се обадите на изпълнителния директор на фондацията Димитрана Александрова на тел. 0888 53 01 71.

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване