11/11/14 09:13
(http://www.dnevnik.bg/)

Парите за актуализацията на бюджета ще се вземат от програмата за растеж, каза Владислав Горанов


Нужните средства за актуализацията на бюджета, която правителството ще обсъди днес, ще се вземат основно от програмата за растеж, стана ясно от интервю пред БНТ на министъра на финансите Владислав Горанов. Той поясни, че част от проектите по нея са били спрени още от служебното правителство, но е направено допълнително пресяване.

Според Горанов програмата не е гарантирала, че ще донесе растеж. Той допълни, че са спрени само проекти, реализацията на които не е започнала. Финансовият министър гарантира, че пари за животновъдите, зимното поддържане на пътищата, Министерството на културата и МВР ще има. Горанов подчерта, че става въпрос не за актуализация на бюджета на служебния кабинет, а на този на правителството "Орешарски".

Той припомни, че приходите ще са с близо 1.1 млрд. лева по-ниски от планираните, което ще доведе и до по-голям бюджетен дефицит. "Дългът не трябва да е новина и през следващите няколко години. От години дефицитът се финасира с дълг. Това е въпрос на преценка и избор, доста страни се развиват, като се финансират с дългове", обобщи Горанов

Според него България има нисък държавен дълг. Финансовият министър изрази съжаление, че при 0.5% дефицит през 2012 година, той ще стигне до 3.7 на сто от БВП.

Горанов каза, че при очертаващата се нулева година за еврофондовете, ще търсят механизми за заместването им с национални инвестиции. "Рязък спад на инвестициите може да притисне икономическия растеж", аргументира се министърът. Според него още от събота кабинетът работи за възстановяване на плащанията от Европа.

Няма да има уволнения, заради сливането на НАП и митниците
Коментирайки предстоящото сливане на Агенция "Митници" и Националната агенция по приходите, Горанов каза, че то ще се извърши максимално бързо. "Но не на всяка цена и не без анализ, как ще се отрази това на работата им", уточни финансовият министър.

Той увери, че уволнения в двете структури заради сливането няма да има. "Ако някой си тръгне, то ще е заради лоши практики, а не заради обединението. Има системи за атестации. Няма да има освободени по "политически" причини", каза още Горанов.

Говорейки са екипа си финансовия министър каза, че с назначаването на двамата му заместници и парламентарния секретар, той е формиран. Не било изключено да привлече и нови хора, ако те можели да помогнат за реализацията на набелязаните задачи. Горанов прогнозира лек ръст на икономиката през следващата година.

Напуснах парламента, за да запазя темпо и експертиза
Коментирайки напускането си на предишното Народно събрание, Горано посочи, че в него средата не е била добра за никого "камо ли за млад човек, искащ да запази темпо и експертиза". Попитан дали е казвал на Бойко Борисов, че връстниците му вече са милионери, докато той си губи времето в парламента, Горанови уточни: "Генералът често използва наслагване на думи, за да се получи по-голям ефект. Смисълът беше, че в 42-я парламент няма да се случи нищо смислено и исках да запазя човешкото в себе си и експертизата".

Познавам Пеевски, не съм го виждал от 2010 г.
Владислав Горанов не скри, че познава Делян Пеевски, но уточни, че след срещата през 2010 година, за която се заговори и при назначаването му, не се е виждал с него. "За съжаление, той рядко идваше в НС, но аз не съм пропуснал, като не съм се срещал с него", допълни финансовият министър.

Според него целият шум около срещата от 2010 г. се вдига от една страна да се намекне за общи действия на ГЕРБ и ДПС, а от друга да се отклони вниманието от това, кой е гласувал за кандидатурата му за председател на ДАНС. "Аз гласувах против и това може да се провери", уточни Горанов.

Икономиката е частна, назначението на Лукарски не ме притеснява
Коментирайки спорното назначение на Божидар Лукарски за министър на икономиката, Владислав Горанов посочи, че не е пристеснен от това, че той не е икономист. "България е частна икономика. За радост, държавната намеса в икономиката е минимална. Лукарски може да подобри инвестиционният климат, а като юрист и адвокат, вероятно е запознат къде са проблемите", обясни той.

Говорейки за казуса КТБ, Горанов каза, че първата му задача е в първите дни на декември вложителите да получат гарантираните си от закона сума по влоговете. Оттам нататък БНБ, надявам се, са си прочели урока и остава да изпълняват добрите регулации, за да не се допускат подобни лоши практики", каза финансовият министър.

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване