11/11/14 07:27
(http://www.klassa.bg/)

“Топлофикация” не се отказва от такса сградна инсталация

 Топлофикациите няма да спрат да начисляват суми за сградна инсталация, тъй като това задължение на абонатите е регламентирано в Закона за енергетиката. Това се казва в официално становище на Асоциацията на топлофикационните дружества в България. Според него отношенията, свързани с централното парно, се уреждат с този закон и ако абонатите не трябва да плащат за сградна инсталация, той трябва да бъде променен.

 

До този казус се стигна, след като пловдивското Сдружение за правна помощ на потребителите обяви, че хората не трябва са плащат за сградна инсталация, ако не ползват парно. Те се позоваха на промени в Закона за защита на потребителите (ЗЗП) от това лято, съобразени с евродиректива 83/2011/ЕС. След това абонати масово поискаха да се откажат от плащане на сградната инсталация. Според топлофикациите обаче в директивата за защита на потребителите има съображение (11), че тя не бива да се прилага за вътрешния пазар на енергия и газ.

 

Иначе в член 62 на ЗЗП се казва, че щом не искаш определен набор от услуги включително централното парно и си го заявил официално, не си длъжен да плащаш за него, ако ти бъде доставено. От топлофикациите обаче казват, че нито енергийният закон, нито ЗЗП дефинират понятие като доставка на централно парно. Освен това според становището ЗЗП не урежда кога, как и при какви условия можеш да се откажеш индивидуално от парното, а оттам и от плащането на сградна инсталация.

 

Подобно е становището на енергийното министерство отпреди разделянето му на три. Според него щом един вход или блок е с централно парно, значи етажната собственост е поискала тази услуга. Необходимият кворум за ползване на услугата е 2/3 от собствеността на сградата. Смисълът на Закона за етажната собственост е мнението на мнозинството да задължава малцинството да ползва поискана услуга, смятат от ведомството. Текстът от Закона за защита на потребителите, характеризиращ директивата, не може да се прилага в този случай, са категорични от там. В ЕС няма държава, която да опрощава такса сградна инсталация на неползващ отопление абонат, допълват от министерството.

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване