11/12/14 18:37
(http://pik.bg)

Зверство! Малки котета стават храна на домашни питони

Зверство! Малки котета стават храна на домашни питони

„Не пускайте обяви за подаряване на котенца. Стават храна за домашни питони.“

Това сигнализира читател на петел.бг, който от години се грижи за пострадали животни по варненските улици. Заради многото си контакти с природозащитни организации и магазини за животни Костадин Карабатаков узнал, че домашните питони стават все по-търсени питомци за ексцентрични стопани. Оказало се обаче, че храната за тези любимци е специфична. Поне веднъж в седмицата те трябва да хапват нещо живо, най-често – заек. Така им обяснили и терариумните служители. Зайчетата обаче струват поне 30 лева, а подаряваните котета излизат безплатно. Ето защо все по-често стопани на домашни влечуги намирали обяви от рода на „Подарявам малки котета“ и веднага се озовавали на адреса. Така осигурявали прехраната на змията си за известно време, и то безплатно.

За това природозащитниците започнали да публикуват масово предупреждения в социалните мрежи, където съветват подаряващите да слагат цена на животните или да проверяват лично дали човекът, който взема котетата, няма в дома си влечуго. Разбира се, това е трудно установим казус и повечето хора бързат да се отърват от поколението четириноги по най-бързата процедура или просто трябва да се погрижат за тях. В най-лошия случай пухените мъничета си намират дом на улицата и което оцелее, оцелее.

Костадин Карабатаков и близките му са едни от малкото хора, които спасяват животни изпод колелата на автомобилите. Както „Народно дело“ пика още през 2012-а, фамилията на мъжа, който е музикант по професия, с личните си грижи е направила по-топъл живота на много животни, спасени от улицата.

Костадин, съпругата му Веселка и дъщеря им Кристина от години са посветили дома и времето си на четириногите от квартала, известен като Гръцката махала. Десетки са животните, преминали през дома им за кратко или за по-дълго. Толкова са и историите.

Правят го непрекъснато. Постоянно на терасата им има пациенти любимци. Една от дългогодишните им питомки е била блъсната от автомобил, при което е получила силен оток на гръбнака и частично се е обездвижила. След това тя става член на семейството и е обгрижвана като човек, тъй като не може да движи задните си крачета.

Семейството на Костадин с търпение и грижи през годините е възстановявало зрението на полуслепи четириноги. Дори и мъртвите животни прибират и погребват, за да не се подмятат трупчетата им по тротоари, пътища и боклуци. Когато видят котка да влиза в двигателя на автомобил, оставят бележка на шофьора. Същото правят и с пострадали птици.

Така семейството и съмишлениците им дават пример, че докато някои убиват животните с кеф или хранят с тях домашните си любимци, други се грижат за оцеляването на безпризорните.

Питоните са неотровни змии, които подобно на боата и анакондата удушават своята плячка. В зависимост от големината на отделния вид може да убива различни животни. Ако един дребен питон се храни предимно с мишки и други гризачи, то някои видове като бирманския питон или малайския мрежест питон нападат и по-едри животни, като дива свиня, сърна, дори елени и крокодили, пише в Уикипедия.

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване