11/12/14 16:09
(http://www.klassa.bg/)

Къде е бил Плевнелиев на 10 ноември 1989 г.?

 Вълна от подигравки в социалните мрежи отнесе президентът Росен Плевнелиев след като вчера обяви пред журналисти, че на 10 ноември 1989 г. е излязъл на протест със свой приятел на площада пред Народното събрание на митинг.

След кратка справка става ясно парламента на 10 ноември няма събитие, а Тодор Живков пада от власт на пленум на ЦК на БКП, проведен в резиденция "Бояна".

Първият свободен митинг беше на 18 ноември пред храм-паметника „Св. Александър Невски”.

„Понеже питате къде бях на 10 ноември. Да ви кажа една тайна. Бях на площада и бях на митинга. Точно в този ден с мой приятел Илиян Попов ремонтирахме неговото студентско общежитие. Когато чухме по новините - аз тогава бях пети курс, че има събиране в Народното събрание и ще се извършва промяна в държавата. Като студенти двамата с него нарисувахме на два тапета плакати. Единият с надпис: „Съд за виновниците", а на другия написахме: „Дворците на БКП да станат болници и училища". С тези два плаката ние отидохме на прословутия митинг. Това, което много ме впечатли, е, че когато отидохме там се опитахме да дадем единия плакат на други хора, но никой не го пое. Никой не смееше да вземе втория плакат. Това е моят 10 ноември", разказа вчера държавният глава.

В Разследване на e-vestnik Иван Бакалов посочва, че президентът или лъже, или е бил на казионния митинг, организиран от Пенчо Кубадински (тогава видна фигура в БКП) на 17 ноември пред Народното събрание.

В снимка, публикувана в „24 часа” се виждат  плакатите, за които Плевнелиев споменава, че са направили собственоръчно със своя приятел - "Съд за виновниците" и "Дворците на БКП да станат болници и училища". Ясно се вижда, че митингът е пред парламента.

Днес президентът Плевнелиев поднесе извинение с думите „Една цел е постигната. Говорим за прехода и личните истории от прехода. И дали тя се е случила на 10-и или на 11-и, или на 12-и, или на 18-и, за мен това няма голямо значение. А тези, които решиха и гледаха конкретно директната дата и са разбрали именно за нея, разбира се, аз им се извинявам. Но по-важното е друго. Моят старт на прехода е с ярък спомен за двата плаката от тапети и с приятеля ми пред Народното събрание. Това е моят 10-и ноември и моята лична история, за която бях попитан“, заяви президентът Плевнелиев.

Извинението обаче вкарва президента в хипотезата, че е бил на казионния митинг (известно е че тогава той е бил член на БКП), а не на големия опозиционен митинг пред „Св. Александър Невски”.

В интернет набира популярност и колаж на който Плевнелиев руши Берлинската стена на 9 ноември 1989 г.



fakti.bg

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване