11/12/14 09:24
(http://pik.bg)

Села на бунт, искат 3,5 млн. лева кредит за улици

Села на бунт, искат 3,5 млн. лева кредит за улици

Над 200 жители на Динк, Граф Игнатиево и Желязно се изсипаха в местния парламент на община "Марица", за да искат ремонти на разбитите си улици истроителство на нови детски градини и читалища. Те застанаха зад кмета Димитър Иванов, който възнамерява да тегли кредит от 3, 5 милиона лева, за да оправи селата.

Заемът беше първа точка от дневния ред на заседанието, но до разглеждането й не се стигна, тъй като Иванов я оттегли. Аргументът му беше, че в залата не присъстват всичките 29 съветници, а само 23-има. "Искам всеки даде своя глас за заема", настоя кметът.

"Тоалетните ни са запушени. Образувала се е пукнатина между санитарните възли и основния корпус", оплака се директорката на детската градина в Граф Игнатиево Станка Колева. Предвижда се заведението да бъде разширено, ако общината вземе заем. Кметът на Желязно Цветан Малехунов беше категоричен, че селото има нужда от читалище, което общината иска да построи пак с пари от заема.

"Нямаме никаква обществена сграда. Редно ли е да правим събранията в кръчмата, а децата ни да няма къде да пеят и танцуват?", попита Малехунов. Колегата му от Динк Йосиф Асенов пък призна, че от няколко дни подготвителната група на детската градина е преместена в училището, където е в една и съща стая с първокласниците. Причината е, че таванът в забавачката започнал да пада.

"40 г. газим кал, искаме асфалтирани улици", надигнаха глас на сесията жители на Динк.

Кметът на "Марица" Димитър Иванов заяви, че ще проведе запитване във всичките 19 села за кредита. Ако жителите са съгласни, отново ще внесе предложение на сесия.

Съветниците от БСП в Общинския съвет коментираха, че не са против строителство на нови детски градини и читалища, но кметските съвети трябвало да определят най-належащите обекти, които ще правят с пари от заема.

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване