11/13/14 13:19
(http://www.klassa.bg/)

Борисов: Ако има по-опитен за премиер от мен, ще го направим него

 Ако има по-опитен за премиер от мен, ще го направим него. Това каза пред журналисти председателят на ПП ГЕРБ Бойко Борисов, който пристигна на Летище „София” след посещението си във Вашингтон.

Попитан дали на 55-годишна възраст е готов да стане министър-председател за втори път, Борисов заяви: „А кой да стане? Ако има по-опитен, ще го направим него. В тази ситуация трябва да се избира – така, както през зимно време не дават на жена да кара кола, а се качва този, който е най-добър шофьор. Тук въпросът е дали от катастрофата, в която сме в момента, за една-две години ще успеем да я изкараме, за да не стигне до бедствие и да отиваме надолу както Гърция. Но на Гърция имаше кой да помогне. Тук ще стане въпрос и за излизане от НАТО в един момент”.

В коментар дали ще разследва някого, ако стане пак премиер, Борисов посочи: „Аз за разлика от другите премиери знам, че от нас, премиерите, това не зависи, а зависи от следствието, прокуратурата. След махането на БОП те унищожиха една сила, която работеше добре, така че във всяко едно отношение тревогите ни са пълни”.

По отношение на срещите, които е провел в САЩ, Бойко Борисов каза, че преди една година България е била много надежден партньор. „Тогава за нас и за тях вратите бяха отворени. Просто Орешарски ги е лъгал в очите и сенатори – така, както излъга Барозу, както излъга и нас. Нали виждате – в парламента нарочно ги накарах да ми прочетат това, което е казал – дали е подписал или не „Южен поток”, а той отговаря – „Ние сме подписали много неща”. Това може ли да е отговор на премиер, може ли да е отговор на някой отговорен човек? Те са уплашени от това, което е подписал. Сега не знам кой ще изгори първи. Ако има неустойки, а според мене те са около 700 -800 милиона, няколко души ще отидат в затвора, няма как подписите им стоят тука”, добави той. „Този който го е подписал, сега трябва да каже откъде ще вземе тези пари и да каже защо го е подписал, след като се е отказал от подписването. Тук дори и правен случай няма”, подчерта Борисов.

Във връзка с това дали газовите находища в Черно море са били обект на разговор в САЩ, той каза: „Това го говоря на всяка една пресконференция, че Хан Аспарух, „Терес”, Ловеч, Галата – имаме големи находища на газ. Вместо да внасяме газ, можем да изнасяме и да не даваме всяка година по 600 000-700 000 долара на руските компании за газ и нефт и да си ги произвеждаме ние. Ще искам референдум, както в Норвегия – оттам, където се добива, да остава 50% за региона”.

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване