11/13/14 12:50
(http://www.dnevnik.bg/)

В 22 държави членки фирмите плащат по-ниски данъци от хората, заяви Юнкер


Председателят на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер призна, че е бил политически отговорен за данъчната политика на Люксембург, но напомни, че данъчните служби в страната са независими от правителството, предаде EU Observer.

Юнкер беше обвинен от разследващи журналисти миналата седмица, че е гарантирал преференциални данъчни схеми на 340 компании. Според твърденията бившият министър-председател на Люксембург е спестил на фирмите милиарди евро данъци.

"Ако напълно легалните данъчни постановления  бяха довели до пълна липса на данъчно облагане, тогава щеше да има причина да съжалявам", заяви Юнкер пред журналисти в Брюксел. Той се пошегува, че няма как да поеме отговорност, подавайки оставка като министър-председател на Люксембург, тъй като вече не е на този пост.

Председателят отрече да се намира в конфликт на интереси начело на Комисията, докато Брюксел разследва данъчната система на Люксембург. Той увери журналистите, че комисарят, отговарящ за разследванията, Маргрете Вестагер, има абсолютна независимост и нито самият той, нито дясната му ръка Тимерманс ще разговарят с нея по въпроса "Люкслийкс".

"Не разбирам заглавия от сорта на "Юнкер срещу Юнкер", добави той.

Бившият премиер на Люксембург заяви, че проблемът изисква общоевропейско решение, защото корпоративното данъчно облагане, при което големите фирми плащат по-ниски данъци от физическите лица, е обичайна практика в 22 държави членки.

Нов закон за създаване на система за автоматичен обмен на информация за данъчните постановления ще бъде предложен от Комисията, обеща Юнкер, но той ще изисква единодушното съгласие на всички страни от Съюза.

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване