11/13/14 12:43
(http://www.dnevnik.bg/)

ВСС ще проверява разпределението на делото за КТБ


Висшият съдебен съвет (ВСС) ще провери как е било разпределено делото за несъстоятелността в Корпоративна търговска банка (КТБ) в Софийския градски съд. За това гласуваха мнозинството от членовете на съвета, както и главният прокурор Сотир Цацаров.

Екипът ще е от трима членове - председателят на комисията по информационни технологии Румен Георгиев, Незабравка Стоева (участвала в проверка на случайното разпределение във Върховния административен съд) и Галина Карагьозова. Към тях ще бъде присъединен и експерт по ИТ технологии. Карагьозова предложи това да е Явор Джонев - зам.-председателят на Българската асоциация на софтуерните компании (БАСКОМ). Членовете обаче не успяха да гласуват за това, а определиха почивка. 

Проверката ще трябва да приключи в десетдневен срок и ще е само за делото за КТБ.

Дебат възникна заради алтернативното предложение проверката да се извърши от Инспектората към ВСС. Органът, който е без титуляр, вече почти две години извършва друга проверка в СГС заради публикация във в. "Капитал". 

"Дължим на обществото тези отговори. Проверка да се извърши от комисия на ВСС - от членове на съвета и от дирекция "Информационни технологии" и външен експерт. Дължим много спешен и навременен отговор действително дали има основания за притеснение. За да падне съмнението от съдебната система", призова Галина Карагьозова.

Главният прокурор, който е на заседанието, за да участва в дебата за изчезналите тефтерчета на Филип Златанов, обърна внимание, че извършването на проверката трябва да е обвързано със срок. "Да е нормален срок, в който да може да се свърши работата, а резултатите да бъдат докладвани на съвета и по този начин и на обществото".

Председателят на Върховния административен съд Георги Колев припомни на членовете на съвета, че има Инспекторат към ВСС и че той трябва да извърши проверката. Членът на ВСС Юлия Ковачева обаче представи контрааргумент, че проверката няма да обхваща цялостната организация на съда или отделението, а ще се разглежда конкретен случай. "Отговорността на тази проверка ще е за ВСС и затова запазваме авторитета на съвета и от СГС проверката да бъде извършена експедитивно", добави още тя.

Според Калин Калпакчиев от проверката зависи независимостта и безпристрастността на съда, който ще гледа това изключително важно и тежко дело. "В момента инспекторатът извършва проверки в софийски съдилища - СГС и СРС, и прокуратурите. Те нямат потенциал да извършат такава проверка, а и вероятно това ще я забави", отбеляза още Калпакчиев. 

Соня Найденова и Ясен Тодоров подкрепиха тезата, че инспекторатът трябва да извърши проверката.
"Проверката, която е възложена на инспектората, е от доста отдавна. И още няма резултат. Това не е упрек към колегите, но на нас сега ни трябва бърза проверка", заяви Карагьозова и предложи срокът да не е по-дълъг от десетдневен.

В крайна сметка членовете се обединиха проверката да се извърши от ВСС.

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване