11/13/14 19:18
(http://pik.bg)

Икономист: Стрес тестовете влияят негативно на Еврозоната

Икономист: Стрес тестовете влияят негативно на Еврозоната

Самите стрес тестове влияят негативно на Еврозоната. Това каза в интервю Георги Ангелов, старши икономист в Институт „Отворено общество“ по повод скорошните стрес тестове на Европейската Централна Банка на банките в Еврозоната, пред агенция "Фокус".

„Последната една година, очаквайки стрес теста, банките реално вместо да кредитират и да подпомагат икономическия растеж в Еврозоната, всъщност по-скоро си намаляваха балансите, събираха кредити и отпускаха по-малко финансиране за реалния сектор”, обясни Ангелов.

Според него поради тази причина самите стрес тестове в този междинен период, докато чакат да бъдат извършени, са имали отрицателен ефект върху Еврозоната и това, че са показали толкова много лоши кредити, също е индикатор, че икономиката на Еврозоната не се развива много добре. 

„Теорията и надеждата е, че след като вече са минали стрес тестовете и след като банките са налели толкова много допълнителен капитал, те всъщност не са пречка за възстановяването, а вече може да се превърнат в един от двигателите за възстановяването на икономиката”, каза Ангелов.

„От тази гледна точка, въпреки че до сега стрес тестът е имал негативна роля върху европейската икономика, резултатите от него биха могли да дадат стимул за повече инвестиции и повече икономически растеж”, каза още Георги Ангелов. 

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване