11/13/14 10:06
(http://www.klassa.bg/)

Калфин: Дългосрочно възрастта за пенсиониране трябва да бъде увеличавана

 Убеден съм, че трябва да се увеличат доходите, за да се оживи икономиката. Но предстоят разговори, защото все още не сме започнали да работим сериозно за бюджета 2015 г. в момента работим по актуализацията.

Това заяви вицепремиерът и социален министър Ивайло Калфин пред Нова телевизия, като поясни, че си дава сметка, че подобна позиция едва ли ще бъде подкрепена от работодателите.

Много е закъсала една държава, в която доходите зависят само от социалната система. Доходите зависят само от икономиката, а социалното министерство се занимава с хората, на които не им достигат средства, заяви Калфин.

Той отново повтори, че за коледните надбавки за пенсионерите в момента се водят разговори с НОИ. Трябва да видим какви ще са възможностите в края на годината, а и бюджетът е под напрежение. Но ще направя всичко възможно, ако има някакъв резерв да се дадат коледни надбавки, заяви социалният министър. В момента работим до края на тази година, защото е важно хората да си получат парите, каза той и поясни, че все още не е започнала работата по бюджета за 2015 г.

Проблемът е, че имаме дефлация – това означава, че икономиката е в изключително тежка ситуация. В момента всички системи са насочени да се разплатят системите до края на годината, подчерта той.

На колко години и с каква пенсия ще се пенсионира – никой не знае. Амбицията ни през следващата година с максимално съгласие да се уточним за пенсионната реформа, каза още Калфин. Според него пенсионната реформа означава всички параметри да се уточнят, а не да се променят едни за сметка на други. Моето виждане е че възрастта ще бъде съобразена с демографските параметри в страната – продължителност на живота социално състояние и пр., каза той.

Ако искаме да се изтегли по-рано пенсионирането, това означава да се утежни състоянието на системата. Дългосрочно възрастта трябва да бъде увеличавана. Всичко е свързано – възрастта за пенсиониране, социалните вноски и пр.

Минималната почасова ставка Калфин напомни, че е вписана в декларацията за управление и смята, че ще може да бъде въведена. Целта е да достигне до 4 лв., което е два пъти повече от минималната работна заплата, заяви Калфин. /БГНЕС

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване