11/13/14 12:45
(http://pik.bg)

Насрочиха дата за избор на нов апелативен прокурор на Бургас

Насрочиха дата за избор на нов апелативен прокурор на Бургас

Два месеца след подаването на документите на тримата кандидати за нов апелативен прокурор на Бургас, Висшият съдебен съвет(ВСС) най-после насрочи дата, на която ще определи бъдещия обвинител №1 за областите Бургас, Ямбол и Сливен, показа проверка на Флагман.бг.

Изборът трябва да се проведе на извънредно заседание на 3 декемвриКандидатите са трима. По реда на подаване на документи това са окръжният прокурор на Сливен Пламен Стефанов, апелативният прокурор от Бургас Любомир Петров и вр.и.д.административен ръководител на Апелативна прокуратура-Бургас Димитър Диамандиев.

На 15 септември, когато Димитър Диамандиев подаде документите си, битката изглеждаше предизвестена и той бе сочен за почти сигурен нов апелативен прокурор с петгодишен мандат. В момента обаче изборът му не изглежда толкова сигурен, довериха наши източници от магистратурата.


Окръжният прокурор на Сливен Пламен Стефанов може да поеме Апелативна прокуратура-Бургас най-вече заради опита си в обвиненията срещу длъжностни лица

Другите двама кандидати също са задействали свое лоби във ВСС. На този етап, се счита, че подкрепата за окръжния прокурор на Сливен Пламен Стефанов е изключително сериозна.  Той стана известен с това, че повдигна куп обвинения срещу бившия сливенски кмет Йордан Лечков, които му помогнаха да стане окръжен прокурор. Обвинителните актове обаче по-късно падаха един след друг в съда. Въпреки това Петров има сериозна подкрепа във ВСС и никак не е изключено да седне в стола на Емил Христов след 3 декември. Още повече, че съдебните кадровици вече отбеляза, че една от слабостите на бургаския апелативен район е липсата на достатъчно обвинения срещу длъжностни лица, явно имайки предвид кметове на морски общини. Сигнали срещу управниците заливат прокуратурата, но в Бургас прокурорите така и не успяват, или не искат, да съберат достатъчно доказателства, за да образуват обвинение. Заради това, по заповед на Сотир Цацаров, тук бяха командировани 10 прокурори от София, които трябваше да разгледат под лупа всяка една жалба срещу длъжностно лице. В тази връзка се счита, че профилът на Пламен Стефанов е подходящ, той има известен опит, макар и не много успешен и не е от района, което изключва евентуален конфликт на интереси.

Прокурор Димитър Диамандиев е сочен за изключителен професионалист и добър административен ръководител. Той има доверието на магистратската общност в Бургас

Сериозни обаче остават и шансовете наДимитър Диамандиев, който е приеман от магистратската общност в Бургас. Сочен е за изключителен професионалист, а и в последната година се справя отлично с администрирането и ръководеното на апелативния район, който пое след отстраняването на Емил Христов.

Най-слаба е подкрепата за Любомир Петров, който по-скоро е приеман като компромисна фигура и може да му бъде гласувано доверие, ако във ВСС не успеят да се обединят около името на Стефанов или Диамандиев.

На този етап не е известна и позицията на главния прокурор Сотир Цацаров. Общоизвестен факт е, че думата му тежи изключително много и рядко назначения в обвинението могат да минат без неговата благословия.

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване