11/13/14 11:39
(http://pik.bg)

Премахват незаконните кабели, глобата за тях е до 10 бона

Премахват незаконните кабели, глобата за тях е до 10 бона

Масова проверка на висящите кабели по фасадите в цяла София тече от няколко седмици. Районните администрации трябва да опишат всяка сграда, по която мрежите не са прибрани и операторите не са спазили изискването по закон, пише "24 часа".

Проверката е разпоредена от дирекция "Общински строителен контрол" и трябва 
да приключи след седмица.

"След това ще започне издаването на констативни протоколи. В случаите, в които собственикът на мрежата не е известен и не може да бъде установен, незаконните кабели ще бъдат премахнати за сметка на общината. Когато собственикът е ясен, той ще получи срок за доброволно премахване", обясни шефът на дирекцията по общински строителен контрол арх. Влади Калинов. До 10 000 лв. глоба за всяко нарушение очаква фирмите.

Принудителното премахване на незаконните кабели от фасадите на сградите ще започне от Нова година. След промени в Закона за устройство на територията от началото на 2013 г. за тях отговарят общините.Кабелите са IV категория строеж и според закона в градовете те трябва да са под земята,а не по фасадите.

"Фирмите не си признават, че кабелите са техни. Масово нарушенията се правят от интернет доставчици и кабелни оператори. Най-малко проблеми има при мрежата на ЧЕЗ. Има отделни нарушения на стари мрежи, които още не са реконструирани", обясни арх. Калинов.

Почти няма случаи на нарушения при нови сгради. Затова се очаква проверката да покаже, че основно кабелните оператори не са спазили закона в централните райони. Там строителството е старо, сградите са по-малки и ниски и отрупаните с кабели фасади са по-видими.

Хората обаче се оплакаха, че може те да отнесат глоба заради незаконни кабели по фасадата (виж карето). Живеещите в кооперация на ул. "Алеко Константинов" 41 А получават писмо от кмета на район "Оборище", след като 2 г. се борят с висящите кабели. С него им се дава срок до края на месеца да издирят фирмата собственик и да я принудят да махне мрежите. Иначе ги очаква глоба.

"Това е първият такъв случай, за който разбирам. Всеки собственик е длъжен да бъде отговорен към имота си и да не допуска поставяне на кабели по фасадите. Проверката, която съм разпоредил обаче, цели да намери фирмите, които не са спазили закона и са извършили нарушение", каза арх. Калинов.

Още една проверка тече в момента по районите. Тя е за шахтите на експлоатационните дружества. Целта е да се опишат липсващи капаци,
такива, които не са добре закрепени или по тях стърчат железа и създават опасност за пешеходците. Фирмите ще получат срок да оправят капаците. В този случай общината няма да чака до Нова година, тъй като собствениците на шахтите са ясни.

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване