11/13/14 23:33
(http://pik.bg)

Сватбените обреди в Шуменско показват в Етнографския музей в Пловдив

Сватбените обреди в Шуменско показват в Етнографския музей в Пловдив

Изложба, която показва сватбените обреди в Шуменско, се открива тази вечер в Етнографския музей в Пловдив. Това съобщи за "Фокус" Бета Харалан, главен асистент в Рерионалния етнографски музей в Шумен. По думите й, мотото на изложбата е „...А да са сватиме, а да са сродиме...” и включва сватбени обредни реквизити и костюми на българи, турци, арменци, евреи и роми. В експозицията чрез специални табла са показани отделни моменти от сватбената обредност при различните етнически групи, които отдавна съжителстват в Шумен, каза още Бета Харалан.

По нейните думи, описано е най-характерното, малко по-различното и общото, което е свързано със сватбените обреди на етносите. Любопитни за посетителите ще са и българските восъчни сватбени венчета от началото на ХХ век, арменските дарове и сватбени подаръци, еврейските брачни договори (кетуби), турските дарове, къносването при турците и ромите-мюсюлмани, каза още Бета Харалан.

Експонирани са и различни сватбени костюми и други ценни артефакти от различните общности. Изложбата ще остане в Регионалния етнографски музей в Пловдив до 13 декември.

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване