11/14/14 21:11
(http://www.klassa.bg/)

Siemens България достави последно поколение технологии за ТУ-София и ТУ-Варна

 С официално събитие днес в ТУ-София беше представена обновената лаборатория по “Промишлени системи за управление” към Катедра „Системи и Управление“, Факултет „Автоматика”. Акцент в събитието беше представянето на новото оборудване в лабораторията, дарено за целите на образованието от Siemens България. 


Церемонията уважиха проф. д-р.Иван Кралов – зам. ректор на ТУ-София, проф. д.т.н. Емил Николов, декан на „Факултет Автоматика“, проф. д-р. Емил Гарипов, ръководител Катедра „Системи и Управление“, доц. д-р. инж. Георги Ружеков, ръководител лаборатория “Промишлени системи за управление” към Катедра „Системи и Управление“ при Факултет "Автоматика", представители на направления Дигитализирано производство и Процесни индустрии и Задвижвания в Siemens България, студенти и медии.

 

Доц. Ружеков направи и кратко представяне на развитието на лабораторията и сътрудничеството със Siemens България през годините.

„От името на ректорското ръководство искам да изкажа своите специални благодарности на колегите от катедра „Системи и Управление“ към Факултет "Автоматика" и към Siemens България. Всеки ваш жест към ТУ-София е жест на невероятно разбиране“, коментира проф. д-р Иван Кралов – зам. ректор на ТУ-София.

„Искам да благодаря на Siemens България, защото през годините на съвместното ни сътрудничество те се доказаха като основен двигател в процеса на оборудване на лабораторията. Siemens България разбират необходимостта от млади хора със специализирани умения, които да станат бъдещия технически елит на нацията“, допълни още доц. д-р инж. Георги Ружеков.

Новото оборудване, предоставено от Siemens България за модернизирането на лабораторията, включва индустриални контролерни конфигурации Simatic S7-1500 и софтуери за тяхното програмно обезпечаване - Step7 Professional – за настройка и програмиране на индустриални контролери и WinCC Advanced – за визуализация на технологични процеси. Предоставеното оборудване е последно поколение, с висока производителност и удобство за работа. По този начин на студентите от Катедра „Системи и управление” се предоставят повече практически възможности по време на тяхното обучение.

 

На практика, чрез новото оборудване с марка Siemens студентите могат да разработват различни приложения в областта на дискретната автоматизация. За разлика от сега съществуващите системи от гамата Simatic S7-1200, с новите индустриални контролери младежите вече могат да проектират много по-комплексни задачи за автоматизация. В същото време те работят с технологии от последно поколение, които се използват и в практиката и по този начин университетското им обучение се доближава максимално до реалните индустриални процеси.

 

Това е изключително ценно предимство за обучението на младежите, тъй като, както знаем, една от най-честите критики към висшето образование у нас е, че то не отговаря на потребностите на реалния бизнес. Вярваме, че работата с най-съвременни технологии във висшите учебни заведения, които се използват и в практиката, са един от начините да се преодолее тази негативна тенденция. За нас в Siemens е изключително удоволствие, че чрез индустриалните технологии, които разработваме, можем да допринасяме и за повишаване на качеството на образованието, а по този начин и за по-успешната реализация на младежите”, коментира г-н Теодор Маринов, ръководител от Siemens България.

 

По време на събитието студенти направиха и демонстрация на възможностите на новите технологии.

 

Предоставеното от Siemens оборудване за ТУ-София е поредно в рамките на установеното дългогодишно партньорство между компанията и учебната институция. 

Освен за ТУ-София компанията предостави същото оборудване и за ТУ-Варна, с коeто се модернизира лабораторията по Проектиране на системи за автоматизация към катедра „Автоматизация на производството” на университета. Двата университета са само част от всички водещи технически ВУЗ-ове в страната, с които Siemens България има установени партньорства. Те са част от глобалната политика на Siemens да подкрепя образованието на всички нива, като този приоритет е акцент в социално-отговорната политика на Siemens България.

 

 

 

За допълнителна информация:

 

Лидия Малчева

APRA Porter Novelli

Bulgaria, Albania, Kosovo, Macedonia

111, Georgi S. Rakovski Str.

1000 Sofia, Bulgaria

Tel.: (+359 2) 981 41 90

(+359 2) 983 18 44

(+359 2) 983 18 74

Fax: (+359 2) 987 80 79

Cell: (+359 894) 39 04 86

www.APRAagency.com

 

 

Siemens AG (Берлин и Мюнхен) е глобален технологичен лидер, чието име е символ на технологично съвършенство, новаторство, качество, надеждност и глобално присъствие в продължение на повече от 165 години. Компанията развива дейност в над 200 страни, предимно в сферата на електрификацията, автоматизацията и цифровизацията и е един от най-големите световни доставчици на енергийно-ефективни, ресурсо-пестящи технологии. Siemens е водещ доставчик на офшорни вятърни турбини, турбини с комбиниран цикъл за производство на електроенергия и решения за предаване на мощности, както и пионер в областта на инфраструктурните решения, автоматизацията и софтуерните решения за промишлеността. Компанията е и водещ доставчик на медицинско оборудване за образна диагностика – в т.ч. системи за компютърна томография и магнитен резонанс – и лидер в сферата на лабораторната диагностика и клиничните информационни системи. През фискалната 2014 г., която приключи на 30 септември 2014 г. общият обем на приходите от продължаващи дейности възлиза на 71,9 млрд. евро, а нетната печалба – на 5,5 млрд. евро. Към края на септември 2014 г. Siemens има около 357 000 служители в цял свят. За повече информация: www.siemens.com.

 

Siemens България е част от Siemens AG и е водещ доставчик  на иновативни продукти, технологии и решения в сферата на индустрията, енергетиката, здравеопазването и инфраструктурата. За периода от 1 октомври 2013 година до 30 септември 2014 година приходите от директен бизнес възлизат на 49 057 евро, а печалбата преди данъци е 5 258 евро. За повече информация: www.siemens.bg

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване