11/14/14 07:17
(http://pik.bg)

Депутатите ще могат да получават подаръци, но до 300 лв.

Депутатите ще могат да получават подаръци, но до 300 лв.

Забранява се на депутатите да приемат подаръци на стойност повече от 300 лв., съобщава "24 часа". Това ще бъде разписано в правилника на Народното събрание по предложение на ГЕРБ. И досега подобен текст съществуваше, но във финансовите правила към правилника, а сега се вкарва в основния документ за работата на парламента.

Депутатите не могат да получават подаръци на стойност над една десета от основното им месечно възнаграждение за съответния месец, бе записано там. Според последните данни на НСИ базисната депутатска заплата стигна 2700 лв., но към тази сума се добавят допълнителни проценти за шефски постове в групи и комисии и така тя минава 3000 лв. Подаръците на стойност над 300 лв. трябва да се предават в НС и да се обявяват в публичен регистър, гласи още текстът на ГЕРБ. За първи път в правилника на НС се разписва отделна глава “Етични норми за поведение на народния представител”.

Целта на управляващите е тя да замести изработването на отделен Етичен кодекс на депутата, какъвто не може да се приеме от вече няколко поредни парламента. В етичните правила се разписват както задълженията на депутатите да декларират имущество и конфликт на интереси, така и да се държат уважително към гражданите и да нямат дискриминационни постъпки. За поведението на депутатите ще се произнася етичната комисия, която засегнатите могат да сезират. Парламентът вече ще има “стена на срама” - имената на депутатите с наложени наказания ще бъдат публикувани на сайта на НС. Депутатите ще бъдат наказвани и ако оскърбяват премиера или някой от министрите. Досега те биваха отстранявани от 1 до 3 заседания, ако обидят Народното събрание или президента. ГЕРБ разширява списъка за защитените от обиди с членовете на МС и на други органи на държавната власт, както и вицепрезидента.


Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване