11/14/14 06:14
(http://e-vestnik.bg/)

Икономиката се задъхва и руснаците вече изпитват затруднения

Ройтерс

Руски магазин през ноември 2014 г. Снимка: нр

Александър Шалин кара колело до работа, пазарува в местните хранителни магазини и модата не го интересува особено. 37-годишният мениджър би трябвало да устоява на рецесия, но дори и той изпитва затруднения заради забавящата се руска икономика.

За да избяга от “ужасното” време във втория по големина руски град Санкт Петербург, Шалин пътува в чужбина колкото може по-често, но сега, откакто рублата поевтиня с почти 30 % спрямо долара, е започнал да “проверява по три пъти” дали може да си го позволи.

Шалин е един от многото руснаци, чийто живот е започнал да се променя в резултат на съчетаването на западните санкции, наложени заради кризата в Украйна и изразяващи се в забрана за внос на някои храни, и от поевтиняването на петрола, отразяващо се отрицателно на и без това отслабената икономика. Това кара курсът на рублата да спада, а цените да се повишават.

Няма особена паника в големите градове и, както казва Шалин, няма страхове, че чиновниците ще гладуват. Все повече руснаци обаче отлагат скъпите покупки, преправяйки плановете си за пътуване и насочвайки се към евтините хранителни магазини, за да преживеят още много месеци в условията на санкции.

Не мисля, че спадът на рублата наистина ще засегне всекидневието ми - няма да започна да гладувам или да ходя пеш до работа, но изглежда забавленията ще намалеят, казва Шалин. Той работи в интернет компания и уточнява, че според него забавленията са пътуванията и купуването на нови, високотехнологични телефони.

При проучване на общественото мнение, публикувано тази седмица, 61% от запитаните посочват, че очакват жизненият им стандарт да се понижи и предвиждат икономическа криза в близко бъдеще. Според анкетата 56 % са на мнение, че основната причина за това е политиката на Москва в Украйна - анексирането на Крим през март и подкрепата за сепаратистите в източните части на Украйна.

САЩ и ЕС въведоха визови забрани и замразиха активите на някои бизнесмени, като също така наложиха санкции на някои компании и банки, опитвайки се да убедят президента Владимир Путин да промени посоката на политиката си.

Ответните руски санкции, засягащи вноса на млечни продукти, месо, зеленчуците и плодовете от западни страни повишиха цените на храните, удряйки потребителите по най-болното място - джобовете им.

Макар забраната да не се харесва на поне 90 % от потребителите, Михаил Аншаков, ръководител на Организацията за защита на потребителите, посочва, че повечето са склонни да се примирят, за да подкрепят Русия при най-сериозната й конфронтация със Запада след Студената война.

Според проучването на Levada, направено в края на миналия месец, 73% от руснаците все още подкрепят забраната за вноса спрямо 78 % през август. Според друга анкета, публикувана в понеделник, 86 % все още подкрепят обединението между Русия и Крим.

Оцеляване в кризата

Шалин отбеляза, че сметката му за храни се е увеличила с около 25% от пролетта, а много руснаци са се ориентирали към евтини хранителни магазини или са намалили покупките си.

Федералната статистическа служба съобщи, че годишната инфлация е надхвърлила 8 % през октомври, а цените на храните са се увеличили с 11,5 %. Някои продукти са поскъпнали по-бързо; месото и пилешкото са скочили с 18,2 %, а млякото и млечните продукти са поскъпнали с над 15 процента.

Руските вериги хипермаркети губят клиенти както през 2008 година, когато настъпи световната финансова криза. Кварталните евтини магазини печелят.

“Хората пазаруват по-често в по-малки магазини и купуват по-малко неща,” посочи в края на миналия месец Тони Махър, главен изпълнителен директор на веригата хипермаркети O’Key. Той направи тази оценка, когато компанията намали прогнозата си за приходите за 2014 година.

Купувачите се обръщат и към руските продукти, които според руския софтуерен ...

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване