11/14/14 06:13
(http://e-vestnik.bg/)

Инициативата “Спасете златото на Швейцария” тревожи финансовите пазари

 Франс прес

“Спасете златото на Швейцария” е обществена инициатива, по която швейцарците ще се произнесат на 30 ноември, изразявайки мнението си за златото на Banque nationale suisse (BNS) и бъдещето на валутните й резерви. В света на финансите тази инициатива предизвиква объркване и силно вълнение.

Депозиран от членове на Демократичния съюз на центъра (UDC, популистка десница), този текст цели да се забрани на BNS да продава златните си резерви, да й наложи да държи най-малко 20% от тях в портфейла си в сравнение със сегашните 7%, както и да върне в страната златото, което държи в чужбина - във Великобритания и Канада.

Обмисляйки всички възможни сценарии, финансовите пазари отблизо следят проучванията около този референдум, който предизвика разединение в редиците на Демократичния съюз на центъра (ДСЦ).

При допитване за наставленията по вота, централният комитет на ДСЦ препоръча с 35 гласа “за” и с 34 гласа “против”, текстът да бъде отхвърлен, “за да се запази независимостта на националната банка”. Правителството, всички големи политически формации, както и сдруженията на предприемачите призоваха да се гласува “против”.

Плакати, на които може да се види малко прасе касичка в швейцарските цветове, призовават гласоподавателите “да защитят богатството на народа” с положителен вот.

При едно от първите допитване до общественото мнение, направено от института gfs.bern и публикувано на 24 октомври, 44 % от анкетираните са били “за” спрямо 39% с отрицателно мнение и 17% все още без мнение. Следващата седмица сайтът 20minutes, който измерваше пулса на интернетаджиите, посочи, че 38% са “за”, 47% “против” и 15% - без мнение. “Базовият ни сценарий, че текстът ще бъде отхвърлен”, каза Даниел Калт, главен икономист и директор по регионалните операции за Швейцария в банката UBS. “Само че, ако текстът не привлече голямо внимание тук, в Швейцария, вероятно хората да вземат решение инстинктивно”, допълва той.

Хипотезата за отхвърляне

Миналата седмица златото достигна най-ниската си цена от 2010 година, а това навежда на мисълта, че инвеститорите са заложили на хипотезата за отхвърляне, подчертава Нанет Хешлер-Фейд’гербе от Credit Suisse.

“Ако “да”-то победи, има опасност цената на златото да реагира силно, защото пазарът не е прогнозирал този резултат”, заяви Хешлер-Фейд’гербе.

Според икономистите на Credit Suisse, BNS би могла да бъде принудена да купи близо 1488 тона злато, за да увеличи запасите си до изисквания праг от 20%. Дори да предположим, че ще има преходен период от пет години, то банката ще трябва да купува близо 300 тона годишно или над 10% от световното производство, а това със сигурност би тласнало котировките на жълтия метал нагоре.

BNS би могла при все това да обмисли други варианти: да продаде валутните си резерви или да преразгледа баланса си.

Засега полето й за действие остава ограничено, тъй като от септември 2011 година тя води политика срещу прекомерно високия курс на швейцарския франк - отлична валута убежище - като въведе пределен таван за курса от 1,20 франка за едно евро.

В по-далечна перспектива “инициативата потенциално ограничава обхвата на действие на централната банка”, отбелязва Хешлер-Фейд’гербе, която е стратег в Crеdit Suisse. Активите на BNS са инвестирани и тя трябва да може да продаде “по малко от всичко” без да засегне особено един клас активи”, допълва експертката.

BNS обаче би била поставена в неудобно положение от факта, че вече не може да продава злато.

Стратезите на Commerzbank подчертават, че тази забрана би засегнала доверието в централната банка. Ако резервите й няма да могат да бъдат продавани при криза, то те вече не биха били резерви в буквалния смисъл на това понятие.

“В такъв случай вече няма да има значение дали те ще бъдат върнати от всички точки по света, или потопени в някое от швейцарските езера”, отбелязват те.

Изправена пред ...

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване