11/14/14 07:56
(http://pik.bg)

Калфин предлага: Минималната ставка за час труд да бъде 4 лв

Калфин предлага: Минималната ставка за час труд да бъде 4 лв

Минимална ставка за час труд да бъде 4 лв., предлага да се въведе министърът на труда и социалната политика Ивайло Калфин.

“Това е два пъти по-високо от минималната работна заплата, но не мога да ви кажа, че това ще се случи сега”, призна министърът. Според него повишаването на доходите на хората ще доведе и до съживяване на икономиката.

Социалният министър продължава да търси резерви, за да осигури коледни добавки за пенсионерите. Водят се преговори с управителя на НОИ за възможността със спестявания на института да се подпомогнат възрастните, пише блиц.

В средата на ноември все още не е ясно какво ще се случи с пенсионната реформа. При поемането на поста обаче Калфин заяви, че ще настоява пенсионната възраст за категорийните работници да бъде замразена за една година.

“Ако се замрази примерно първа и втора категория, тогава някой да каже “Ами, тогава ще увеличим на трета категория” – не трябва да е единият за сметка на другия”, заяви вчера вицепремиерът по социалните въпроси.

Така сред вариантите за пенсионната възраст се появява възможността тя да бъде замразена за още една година.

Според Кодекса на труда, ако не бъде взето ново решение за пенсионната реформа, от 1 януари 2015 г. годините за пенсия за най-масовата 3-та категория труд ще се увеличат с 4 месеца, а за категорийните работници - с 6 месеца.

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване