11/14/14 07:22
(http://pik.bg)

Кожни лекари преглеждат безплатно за алергия

Кожни лекари преглеждат безплатно за алергия

Кожата на всеки трети човек реагира бурно на някое от хилядите вещества, с които влиза в контакт. И най-често причината за алергията в днешни дни е никелът. Веднага след него в списъка на топдразнителите следват кобалтът и колофонът.

И чак тогава се нарежда вече неизползвано в ЕС съединение в цимента, което допреди години беше най-честата причина за контактен дерматит. В първата 5-ица днес се нарежда и перуванският балсам, който се влага в голяма част от козметиката.

Алергени има дори в материалите за джиесеми и лаптопи - тестовете показват, че 39% от преносимите компютри са положителни за никел, съобщи доц. Жана Казанджиева от Александровска болница.

Като цяло алергиите вече са проблем за половината от хората. Това е една от причините Българското дерматологично дружество да организира в рамките не евроинициатива безплатно тестуване и прегледи за хора, които имат прояви на кожна алергия. Без заплащане на труда си като доброволци ще се включат лекари от 5 града. 

Това са София, Пловдив, Ст. Загора, Плевен и Русе. След предварително записване дерматолозите ще изследват и преглеждат от 17 до 20 ноември, единствено в дунавския град датата е 1 декември. Тестовете за алергия ще се правят с лепенки на гърба, които хората с оплаквания ще носят 3 дни. Затова датите за започване на изследване са 17-и и 18-и, след това само ще се получават резултати и ще се извършват прегледи без тестуване, обясни доц. Казанджиева.

Дерматолозите смятат, че за времето на кампанията ще могат да приемат общо 500-600 пациенти.

Практиката показва, че почти във всички почистващи и козметични препарати, включително в хигиенните мокри кърпички, може да се открият алергизиращи вещества. Най-често влизат в състава на консервантите и ароматизиращите съставки. Но дежурното обяснение, че е виновна "химията", има изключения - до нетипични реакции може да доведат дори натурални съставки в козметиката, обясни доц. Казанджиева. Като класически алергени тя посочи компоненти в багрилата, строителните материали, текстила. А професиите, свързани с тях - като рискови за развиване на непоносимост.

Ето на кои телефони в работното време на клиниките от 8 до 14 ч може да си запишете час за консултациите:
02/9230511 Александровска болница - София
02/ 9226207и 02/9225430 Военномедицинска академия - София
02/403 4933 - Токуда болница - София
032/602268 - Университетска кожна клиника - Пловдив
042/698109 - Университетска кожна клиника - Стара Загора
064/886696 - Университетска кожна клиника - Плевен
0888/594144 - АСИМП - Русе

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване