11/14/14 07:32
(http://www.klassa.bg/)

Колко сладка е близалката на Android

 Тази седмица новата версия на операционната система Android 5.0 – Lollipop, която Google определя като най-голямото обновяване от основаването й, ще бъде достъпна за потребителите. Първо с нея ще се сдобият собствениците на смартфони от линията Nexus. Колко по-сладка е близалката (както приблизително се превежда от английски lollipop) от десертчето с изтичащ срок на годност KitKat 4.4.

 

НЯКОЛКО ПРОФИЛА

 

През последните години границата между персоналните компютри и мобилните устройства става все по-размита. Още едно потвърждение на тази тенденция е появата в Lollipop на пълноценна поддръжка на няколко Android акаунта. Тоест, ако в къщи имате един таблет за цялото семейство, то всеки негов член може да влезе със собствената си парола и да види инсталирани своите приложения и игри. Да, подобна функция се предлагаше още в Android 4.3 Jelly Bean, но през последните две години Google я разви съществено и сега тя е достъпна не само за таблети, но и за смартфони.

 

ЗДРАВЕ С GOOGLE FIT

 

При представянето на iOS 8 Apple показа и HealthKit – единен център, в който се събират данните от всички „умни” аксесоари, следящи жизнените показатели на потребителя. Google, разбира се, не оставиха това без отговор и направиха платформата Fit, която изпълнява същите функции в Lollipop. Fit може да бъде инсталирана и на устройства с операционна система Android 4.0 и нагоре.

 

ПЪЛНА ПРОМЯНА С MATERIAL DESIGN

 

Много се изписа дали Google е променил към добро външния вид на Lollipop – тъй наречения Material Design. „Картовият” интерфейс, познат от Google Now и Android Wear, вече е базов и за Android 5.0. С него идва и основният тренд в дизайна на операционната система – плоски елементи на управление. Но ако при iOS има градиенти, а при Windows Phone – два-три контрастни цвята, то Material Design предлага на потребителите цяла палитра от ярки багри.

 

ФИЛТРАЦИЯ НА ИЗВЕСТИЯТА

 

Многократно беше отбелязвано, че заедно с външния вид в Android 5.0 ще се промени и взаимодействието с известията – те ще получат по-голяма свобода и с тях ще се извършват повече действия, без да се влиза в съответните приложения. Появил се е и филтър на известията – на заключения екран ще бъдат показвани само онези, които са най-важни за съответния потребител.

 

УСЪВЪРШЕНСТВАНО РАЗПОЗНАВАНЕ НА ЛИЦА

 

Тъй като известията няма да се показват само в Центъра за известия, но и на заключения екран, преди разблокиране на мобилното устройство потребителят ще има нужда от известно време, за да се запознае с новата информация. Системата ще използва тези две-три секунди, за да разшифрира лицето му. Така отключването на смартфона ще става почти незабележимо.

 

ПО-ЛЕСНО ОТКЛЮЧВАНЕ СЪС SMART LOCK

 

Още едно нововъведение, улесняващо отключването, е функцията Smart Lock, която работи само при връзка с Android Wear. Ако смартфонът открие в непосредствена близост умен часовник с платформа на Google, тогава няма нужда от въвеждане на парола. В противен случай системата ще иска да потвърдите самоличността си с въвеждането на ПИН код.

 

ИНТЕГРАЦИЯ С АКСЕСОАРИ

 

„Умните” аксесоари не са предназначени само за устройства с платформа на Google. Bluetooth клавиатурите например са много разпространени за всякакви таблети, независимо от операционната им система. Доскоро обаче Android не се „разбираше” много добре с тях. Затова Google добави в Lollypop дългоочакваната поддръжка на клавишни комбинации. Сега превключването на език ще става толкова лесно, колкото и на компютъра. Копирането и пействането на текст  също.

 

ПОЛИГЛОТЪТ GOOGLE

 

Епълската Siri говори на английски, китайски, френски, немски, испански, италиански, японски и корейски. Майкрософтската Cortana разбира английски и китайски. Google Now освен основните езици на Siri е запознат и с руския. В Lollypop той може да бъде активиран, без да докосваме устройството, а само с командата „OK, Google”. Този трик не работи при Siri и Cortana – асистентите се включват с натискането на бутон.

 

ПО-ДОБРИ ПРОИЗВОДИТЕЛНОСТ И АВТОНОМНОСТ

 

Освен подобрената функционалност Google е пипнал и ядрото на операционната си система. Най-важните последствия от „заводския тунинг” са следните: приложенията ще работят по-бързо, а смартфоните ще използват по-пестеливо заряда на батерията. Първото е постигнато благодарение на новия програмен енджин ART, а второто – с помощта на няколко инструмента за оптимизация на енергопотреблението под общото название Project Volta. Според официалната информация Project Volta би трябвало да увеличи времето на работа с 90 минути, а според тестове на независими експерти автономията е нараснала с 30 процента.

 

АВТОМАТИЧНО ШИФРОВАНЕ

 

Защитата на данните е един от най-важните елементи при създаването на новите операционни системи. В Android 5.0 Lollipop цялата информация, която се предава от смартфона или таблета, автоматично ще се шифрира от системата. Така дори ако хакери успеят да прихванат транслирането на данните, те няма да могат да направят нищо с тях.


Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване