11/14/14 07:44
(http://www.klassa.bg/)

Купените чрез цесии влогове в КТБ без покритие

 Депозитите в КТБ, които са били продадени от вложителите чрез цесии, няма да бъдат покрити от Фонда за гарантиране на влоговете в банките. Така фирмите с кредити в КТБ, които са ги купили, ще се наредят на опашката на кредиторите и могат да разчитат на пари срещу закупените от тях влогове, след като бъде разпродадено имуществото на банката.

 

Това обясни финансовият министър Владислав Горанов за една от промените в Закона за гарантиране на влоговете, които бяха приети от временната бюджетна комисия с актуализацията на бюджета. Той поясни, че МФ не оспорва действителността на цесиите, но който е купил влог, няма право да получи пари от Фонда за гарантиране на влоговете. По данни на БНБ договорите за цесии, сключени към момента, възлизат на 1,183 млрд. лв. Цветана Михайлова, експерт от Министерството на финансите, обясни, че купувайки влога, фирмата не става депозант в КТБ. За да се брои за такъв, тя трябва да има сключен договор с банката. По този начин се икономисват пари на Фонда за гарантиране на влоговете в банките, от който ще се изплащат влогове само до гарантираните 196 хил. лв.

 

С промените пари от фонда няма да могат да получат и привилегированите вложители, чиито депозити в КТБ са били при индивидуални условия. Те предвиждат един влог да се оценява като привилегирован към момента на сключването на договора, а не към момента на обявяването на банката в неплатежоспособност.

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване