11/14/14 23:08
(http://e-vestnik.bg/)

Напористият Понта срещу мълчаливия Йоханис

Виктор Понта - с бързи крачки към президентството на Румъния?

Изабел льо Паже
Франс прес

Виктор Понта. Снимка: личен сайт

Премиерът социалдемократ Виктор Понта, който според неговите критици умело владее двойнствения език, направи светкавична и невиждана кариера в историята на посткомунистическа Румъния, която изглежда му дава добър старт, за да стане новият президент.

На 42 години този млад напорист политик би трябвало, според всички социологически проучвания, да се наложи на втория тур на президентските избори на 16 ноември пред десноцентристкия лидер Клаус Йоханис.

Понта се изяви с няколко неуместни изказвания по време на предизборната кампания, като сравни десетте години на мандата на президента консерватор Траян Бъсеску, негов ревностен съперник, с “нацисткия режим”. Президентът отговори по-късно, като обвини Виктор Понта, че е бил “внедрен агент” в края на 90-те години.

Премиерът предизвика въпроси, като заяви, че планира, ако бъде избран за президент, да организира референдум през 2016 г., за да даде възможност на румънците да изберат предпочитания от тях тип управление. “Ако 51 процента от румънците искат да имат монархия, тогава ние ще имаме нова конституция, която предвижда това”, заяви той.

Множеството обвинения или разследвания за корупция, засягащи неговите приятели от Социалдемократическата партия бивши комунисти , и разкритията в последно време не изглежда да му се отразяват негативно в социологическите проучвания. Нито едно разследване не е заведено срещу него.

Макар да казва, че зачита независимостта на правосъдието, многобройните му критики срещу прокуратурата за борба с корупцията Националната дирекция за борба с корупцията, НДБК , която той оценява като пристрастна, все пак предизвикаха съмнения в неговия ангажимент в това отношение.

Бивш прокурор, той влезе в политиката през 2001 г., където бързо се изкачи по стъпалата на Социалдемократическата партия СДП, бивша комунистическа , ръководена тогава от Адриан Нъстасе, премиер от 2000 до 2004 г., който осем години по-късно бе изпратен в затвора заради корупция.

Тогава Виктор Понта пише своя докторат за Международния наказателен съд, който по-късно бе критикуван като плагиатство от няколко комисии от експерти.

Само две години, след като оглави Социалдемократическата партия, той стана премиер през 2012 г., след като доведе своята партия до голяма изборна победа. По време на неговия мандат икономиката се възстанови покрай подема в Европа и дефицитите намаляха.

Но бурното съжителство с Траян Бъсеску отложи прилагането на големи реформи, специално на остарялата здравна система, на образованието или държавната администрация.

Привържениците на този любител на скоростта - той обича да участва в автомобилни ралита, почитател в младостта си на революционера Че Гевара, са в традиционния електорат на СДП, основно селяни, дребни служители и пенсионери.

Постоянно присъстващ по някои телевизионни канали, “той бе направен популярен от целеви и последователни кампании, понякога в добрия стар стил на комунистическата пропаганда”, посочва пред АФП Корина Ребега от Център за европейски политически анализи във Вашингтон.

Гледан от чужбина, той бе смятан преди две години за представител на нова вълна румънски политически ръководители, отворени за диалог и за критика. Той говори отлично английски и френски.

Ентусиазмът спадна след опитите за отстраняване от власт на Траян Бъсеску, които бяха силно критикувани в Брюксел и Вашингтон, и гласуването на законодателни поправки, целящи да ограничат полето за действие на правосъдието.

Клаус Йоханис - от преподавател в Сибиу до кандидат за двореца “Котрочени”

Зиаре.ро

Клаус Йоханис. Снимка: от тв екрана

Още преди да попадне под лупата на голямата политика, Клаус Йоханис вече беше легенда - сериозният немец, който мълчи и действа.

Произлиза от семейство на трансилвански саши (етнически германци-бел.ред.), които след пенсионирането си през 1992 г. емигрират в Германия. На въпрос защо не е последвал примера на родителите си, Йоханис ...

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване