11/14/14 23:09
(http://e-vestnik.bg/)

Очаква се битка около поста на вътрешния министър в Русия

През последните седмици из руските медии и сред запознати в Москва циркулират слухове, че руският министър на вътрешните работи Владимир Колоколцев ще бъде сменен. “Стратфор” следи процесите сред руските управляващи кръгове и стабилността на позициите на руския лидер Владимир Путин в момент, когато страната е изправена пред серия от кризи заради разклатената икономика и напрежението със Запада заради Украйна.

Макар че Колоколцев като личност няма съществено влияние, постът, който той заема, отговаря за един от най-мощните инструменти за всеки, който се стреми към политическа власт в Русия - значителна част от апарата за вътрешно следене.

Слуховете, че Колоколцев е бил принуден да подаде оставка, се появиха първо на 29 октомври по руския тв канал “Дожд” и бяха подети от “Правда”, РИА Новости и други руски медии, преди да се превърнат в тема за дебати сред руските спецове. “Дожд” се позова на източници в министерството на отбраната, макар че не се поясняваше какво точно е положението на Колоколцев в момента.

“Дожд” е един от последните независими тв канали в Русия и е съобщавал подобни слухове и преди. Но дори когато ги е давал без подробности, отразяваната от него изтекла от Кремъл информация винаги е насочвала към наличието на реални проблеми.

Президентският говорител Дмитрий Песков призна, че има такива слухове, но нито ги потвърди, нито ги отрече. Тази седмица Колоколцев участва в генералната асамблея на Интерпол в Монако в качеството си на вътрешен министър на Русия. Там той се държеше така, сякаш всичко е нормално, даваше интервюта за готовността на Русия да участва в борбата срещу глобални заплахи като кибертероризма.

След тази негова поява в руските медии започнаха спекулации, че той ще подаде оставка в близко бъдеще, вероятно след Деня на полицията в Русия - 10 ноември. Самият Колоколцев произлиза от редовете на полицията.

В технически план Колоколцев се прояви като един от добрите вътрешни министри, след като пое този пост през 2012 г. Той е добре запознат с операциите на полицейските сили и вътрешните войски. Реформите, които започна в различните сили на МВР, се посрещат добре в Русия. Но самият Колоколцев не е важна фигура и това дали ще подаде оставка няма да бъде от съществено значение за страната. По-важен е самият пост на вътрешния министър и кой от властовите кръгове в Кремъл има влияние върху този, който го заема.

Руското вътрешно министерство е едно от най-могъщите министерства в страната. Както и повечето вътрешни министерства в Европа, то отговаря за вътрешната сигурност, за местните и федералните полицейски сили, за полувоенизираните части и за разследванията. Неговите полувоенизирани части, наброяващи около 200 000 войници, са сред най-добре обучените и най-добре екипирани въоръжени сили в Русия. Те имат голям боен опит и най-високи оценки за участието си в различни конфликти в Северен Кавказ, най-вече в Чечения.

Руските разузнавателни служби традиционно действат заедно с вътрешното министерство или са били негов надзорник. По царско време министерството е контролирало жандармерията и тайната полиция. В ранния съветски период Феликс Дзержински - основателят на страховитата тайна полици ЧК - стана първият съветски вътрешен министър и шеф на тайната полиция.

Това положение на нещата кара Федералната служба за сигурност (ФСС) да гледа на силите на вътрешното министерство като на свое въоръжено крило и да не разчита на руската армия - която е под надзора на боричкащи се фракции - за влияние. В последните години обаче контролът на ФСС над министерството отслабва.

Предшественикът на Колоколцев - Рашид Нургалиев, преди да стане министър, отговаряше за вътрешните работи във ФСС. Така той управляваше министерството и неговите сили изхождайки от политически съображения, вместо от стратегия за вътрешната сигурност в страната. Колоколцев, напротив, бе полицейски офицер, а после и шеф на московската ...

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване