11/14/14 06:09
(http://e-vestnik.bg/)

Ухание на избори се смесва със сълзотворния газ в Израел

Франс прес

Терорист от Хамас в Ивицата Газа. Снимка: АП/БТА

Насилието в Израел ескалира, тъй че Бенямин Нетаняху засили репресиите, за да гарантира на израелците сигурност, но и в свой политически интерес с оглед възможността за предсрочни избори през 2015 г., посочват експерти.

Засилващото се напрежение буди страхове от трета интифада, съответно израелският премиер демонстрира твърдост и с изявления, и с реални мерки.

“Живеем в разгара на кампания, подстрекаваща към омраза и тероризъм, насочена срещу Държавата Израел и нейните граждани”, заяви той. “Побеждавали сме тероризма досега, ще го надвием и този път”, добави премиерът.

Нетаняху изреди подробно взетите мерки: подсилено полицейско и военно присъствие, разрушаване на жилищата - собственост на “терористи”, по-строги наказания за хвърлящите камъни, глоби за родителите им и загадъчно “обявяване извън закона на елементите, подклаждащи вълненията в Ерусалим”. Той спомена и възможността да бъдат лишени от израелско гражданство “онези, които зоват да бъде разрушена Държавата Израел”.

Според аналитиците Нетаняху предприема още по-десни действия с риска да бъде обвинен, че налива масло в огъня. Същия упрек отправя постоянно той самият към палестинския президент Махмуд Абас. “Силно замириса на избори”

Следващите редовни избори за парламент по принцип ще са на 7 ноември 2017 г. Всъщност обаче заради раздробеното управляващо мнозинство във въздуха се носи “силен мирис на (предсрочни) избори”, забелязва Йоси Мелман от в. “Маарив”. Дотам, че Нетаняху вече е изтеглил за началото на януари първичните избори в своята партия - “Ликуд”.

Двама министри - вътрешният Гидеон Саар от “Ликуд” и Амир Перец (по защитата на околната среда) току-що подадоха оставки.

“Нямам никакво намерение да обслужвам и занапред политиката на Нетаняху, който вече е в плен на дясното крило”, мотивира се Перец, визирайки хода на мирните преговори с палестинците и програмите на премиера в икономическата и социалната сфера.

Колкото до вероятните избори, “Нетаняху постоянно втвърдява позициите си, за да устои пред основните си противници в дясното пространство” - Нафтали Бенет и Авигдор Либерман, министрите на икономиката и на външните работи, констатира Ханан Кристал, коментатор в държавното радио и телевизията.

Либерман оглавява ултранационалистическата партия “Израел Бейтену”, а Бенет - “Еврейски дом”, религиозна и националистическа партия, която горещо брани колонизацията.

От страна на “Ликуд” в първичните избори ще участва, както вече обяви, бившият зам.-министър на отбраната Дани Данон - човек от твърдото крило в партията, уволнен от Нетаняху. Мирът - пратен “в глуха линия”

Сериозният съперник обаче е Бенет. “Сегашното правителство вече няма защо да съществува”, тъй като не действа достатъчно твърдо срещу насилието в Ерусалим, разкритикува той кабинета миналата седмица.

За да парира заплахата, Нетаняху неспирно прави жестове към десницата и колонистите, казва наблюдателят Ханан Кристал. Не само че репресира по-сурово палестинците - от лятото насам ги арестуват вече със стотици, но продължава увеерно колонизацията на Източен Ерусалим. И не се противопоставя на законопроект, според който юрисдикцията на Израел обхваща и 380-те хиляди колонисти на Западния бряг - нещо равностойно на фактическа анексия, твърдят критиците на текста.

Пренебрегвайки международните протести, премиерът “прати изцяло в глуха линия” идеята за решение на израелско-палестинския конфликт, предвиждащо съвместно съществуване на две държави, изтъква Ханан Кристал.

Нетаняху впрочем се позабави с изявлението, че не смята да разреши на евреите молитви на тъй деликатно място като Площада на джамиите в Източен Ерусалим - трета по значение светиня в исляма, вместо веднага да се разграничи от ултраортодоксалните евреи и депутатите от “Ликуд”, които настояват за това право, дразнейки мюсюлманите особено силно.

“Задействано бе развитие, което ще доведе до предсрочни избори”, прогнозира Акива Елдар, политически коментатор на сайта Ал Монитор.

“Десницата в момента изглежда фаворит. Нещата обаче може да се обърнат, ако Барак Обама, подкрепян от европейците, се реши да сложи на масата мирен план”, казва той. Според Елдар, “повече ...

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване