11/15/14 17:34
(http://pik.bg)

Антоний Гълъбов: Темата за избор на областни управители е много чувствителна

Антоний Гълъбов: Темата за избор на областни управители е много чувствителна

Темата за изборът на областни управители традиционно е много чувствителна в политическия живот в България, казва политологът Антоний Гълъбов, цитиран от "Фокус". Той обясни, че областният управител остава със сравнително неразгърнати възможности като една много специфична фигура за представителство на територията на областта. 

„Едновременно с това областните управители са политически назначения. Те се назначават от Министерския съвет по предложение на министър-председателя”, уточни Гълъбов и добави, че в този смисъл те не са високопоставени служители и експерти в администрацията, а са политически лица. 

„Спомняте си много добре 2006 г., когато Тройната коалиция реши да създаде по 7 заместник-областни управители, за да удовлетвори всички квотни предпочитания на трите политически формации в управлението. Надявам се, че няма да се стигне до подобно нещо, но областният управител и неговите взаимоотношения с местната власт са една тема, която ще набира много сериозно внимание и в следващите месеци, тъй като ни предстоят местни избори”, подчерта той. Според него тези местни избори са много важни за цялата партийна-политическа система, тъй като има политически партии, които се очаква, че ако загубят или не успеят да удържат влиянието, което имат в момента, това ще се отрази много тежко върху по-нататъшното им развие.

„В следващите месеци темите, свързани с областните управители и взаимодействието им с местните власти ще бъде постоянно присъстваща”, допълни Гълъбов. 

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване