11/16/14 19:04
(http://www.klassa.bg/)

Аспарух Панов: Говорете с цифри, не с вицове и песни

 През уикенда с умиление научих от медиите как Даниел Вълчев в поредната "семейна сага" на Реформаторския блок "за конгрес и избор на лидер", отговорил на Петър Москов не с един, а с два вица. Ха-ха-ха! Колко смешно и забавно се живее в новата управляваща коалиция...

Чувството за хумор е нещо прекрасно, но когато става дума за политика, за предпочитане е чувството за мярка, особено при реформаторите...

Какви ли не ментори и капацитети "бабуваха" при родилните напъни на Реформаторския блок... Очевидно те продължават да свещенодействат и днес, когато блокът е вече в парламента и във властта. Колкото и да харесваме реформаторите, защото нямаме друг избор, никога не трябва да забравяме тяхното ДНК. В основния си състав, това са "люспите" "мравките", "клонингите" и "мутантите", които разпиляха огромния демократичен ресурс на СДС и НДСВ.

Тук е моментът, когато цифрите са по-силни от думите. Те просто казват всичко. Ако искате, можете и да ги изпеете, госпожи и господа реформатори, но не можете да ги промените. А те са наистина убийствени... Вместо да ни изненадвате ежедневно с нови и нови вътрешни противоречия и да ни треперят "гащите" кога ще се разцепите и ще разклатите, и без това "измисленото" парламентарно мнозинство, много по-добре е да разказвате в парламентарния бюфет как СДС през април 1997 г. е спечелил 2 223 371 гласа и 137 мандата в парламента, а НДСВ през юни 2001 г. е спечелил 1 952 513 гласа и 120 мандата, но очевидно няма кой да ви повярва. И как да го направи, когато самочувствието ви е по-голямо от това на СДС и НДСВ в миналото, и то взети заедно, а печелите пряко сили 291 806 гласа и 23 мандата … И пак продължавате да се правите на "велики"...

Винаги съм застъпвал мнението, че пропуснатите възможности за общо участие на СДС и НДСВ в управлението на страната след 2001 г. е една от най-големите, фундаментални грешки на българския преход. Най-фрапиращият пример е от парламентарните избори през 2001 г. Oтказът на СДС на Иван Костов да участва в коалиция с НДСВ, предложена от Симеон Сакскобургготски, потресе не само страната, но и европейските ни приятели. Ако тогава ръководството на СДС не играеше ролята на "обидената кокошка" и мислеше и за националните интереси, всичко по-нататък можеше да протече по друг начин. Първо кандидатът на руското лоби "Гоце" Първанов нямаше да спечели президентските избори, второ – имаше всички шансове БСП да загуби и парламентарните през 2005 г. А ГЕРБ просто никога нямаше да бъде създаден.

Днес партиите от реформаторския блок ДСБ на Радан Кънев и ДБГ на Меглена Кунева се опитват да повторят грешките на СДС и НДСВ от периода 2001 – 2005 г. И го правят много убедително, като се надпревават да се поучават, иронизират и нападат взаимно. Чета думите на Петър Москов и Даниел Вълчев и се просълзявам:

"Считам, че всеки процес или структура, който ни разединява в идеята, че Блокът е единна структура, с единно ръководство – така, както сме го замислили и сме се явили с ясното доверие, че го правим това, това не е просто разказ за взаимоотношения между партии, които не касаят хората. Аз приемам това като саботаж – срещу възможността излъчените от Блока министри да се заемат с реформите", споделя с медиите Петър Москов.

"Имаме общи цели, но трябва да се действа с уважение към мнението на другите. Лидер не се става като надделееш с три гласа в групата" е мнението на Даниел Вълчев, който скромно добавя, че ДБГ няма нито един министър, нито едно министерство, нито кадрува, нито извлича облага от тая работа." Какъв изискан "реформаторски" стил, какво чудо! Да се смееш ли, да плачеш ли?

Каквито и грешки да допуснаха в мъчителния и далеч незавършен процес на обединението си, единствено "Реформаторите" и само те могат да бъдат "белите лястовици" в новия парламент. Стига да надмогнат собственото си "его". Ако има нещо наистина достойно при реформаторите, то във вътрешната политика това е тяхната модерна програма за ключови реформи, а във външната – позицията им по толкова нажежената тема "ЕС – Русия". За съжаление обаче, поне до сега, те не са никакви лястовици, а са "гарги рошави". И само грачат от сурин до вечер. И то, фалшиво!

БГНЕС

-Аспарух Панов е български политик. Депутат е в ХХХVІ народно събрание и ръководител на българската делегация в Парламентарната асамблея на Съвета на Европа (ПАСЕ). От 1994 до 1996 г. е вицепрезидент на Либералния интернационал. От 1998 г. до 2013 г. работи в германската политическа фондация "Фридрих Науман". От февруари 2014 г. е председател на клуб "Либерално общество". Автор е на 3 книги и голям брой публицистични материали.

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване