11/16/14 05:45
(http://www.klassa.bg/)

Ген. Демпси на тайна визита в Багдад

 Председателят на Съвета на началник-щабовете на САЩ генерал Мартин Демпси пристигна вчера в Багдад, за да обсъди следващите етапи на войната срещу екстремистката групировка „Ислямска държава” (ИД), предаде АФП.

 

Визитата му, която не бе обявена, става няколко дни след решението на президента Барак Обама да изпрати допълнително 1500 военни съветници в Ирак.

 

В Багдад генерал Демпси ще разговаря с политически водачи и военни командири за следващата фаза на кампанията, за да бъде победена ИД, уточнява агенцията.

 

Барак Обама обяви на 9 ноември, че започва нов етап в Ирак, където американците искат не само да спрат джихадистите, но и да предприемат офанзива срещу тях.

 

С 1500-те допълнителни съветници, почти удвояване на американския контингент, САЩ искат иракските сили, включително кюрдите, бързо да повишат боеспособността си, за да могат, по думите на Обама, “да започнат да отблъскват” силите на ИД.

 

Ден преди генерал Демпси да пристигне, иракската армия постигна една от малкото си победи – отвоюването на стратегическия град Байджи, недалеч от най-голямата рафинерия в Ирак. Силите за сигурност, подпомагани от шиитски милиции и сунитски племена и с подкрепата от въздуха на коалицията, успяха да прогонят джихадистите. Байджи е най-големият град, който иракските сили си връщат след офанзивата на ултрарадикалната сунитска групировка, която завзе големи територии северно и западно от Багдад.

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване