11/16/14 22:20
(http://e-vestnik.bg/)

На Г-20 Путин остана сам и си тръгна пръв

Владимир Путин в Брисбейн. Снимка: от тв екрана

Владимир Путин си тръгна от Бризбейн и стана първият световен лидер, напуснал срещата на върха на Г-20, на която бе подложен на критики заради намесата на Москва в Украйна.

Ако се съди по снимки, разпространени от организаторите на срещата, самолетът на руския президент е отлетял от Бризбейн в 14,15 местно време (04,15 по Гринуич), тоест преди огласяването на заключителния документ на форума.

Отпътуването на Путин бе предшествано от трудни разговори в кулоарите на форума с германския канцлер Ангела Меркел и британския премиер Дейвид Камерън. Пред руски медии Путин се оплака, че не е удовлетворен от двустранните си срещи, защото събеседниците му го обвинявали за неща, които са извън неговия
контрол, предаде ДПА.

Русия стана обект на остри критики от световните лидери на Г20 в Австралия заради ролята й в украинската криза, предаде BBC. Канадският премиер Стивън Харпър каза на руския президент Владимир Путин, че „трябва да се изтегли от Украйна”.

Президентът на САЩ Барак Обама заяви от своя страна, че „агресията” на Москва в Украйна представлява „заплаха за света”, а Великобритания заплаши с нови санкции, в случай че Русия не спре да „дестабилизира” своята съседка.

Ройтерс припомня, че вчера канадският премиер Стивън Харпър е заявил на руския държавен глава: “Вероятно ще се ръкувам с Вас, но имам да ви кажа едно нещо: трябва да излезете от Украйна”.

На пресконференцията си в Бризбейн все пак Путин каза, че атмосферата на форума е била “конструктивна” въпреки разминаването между позициите на Русия и останалите страни от Двадесетте по някои въпроси. Путин похвали домакина - австралийският премиер Тони Абът - като добър модератор на срещата.

По-късно днес британският премиер Дейвид Камерън заяви, че Европа и САЩ са изпратили ясно послание на руския президент Владимир Путин, че страната му ще бъде изолирана от световната общност, ако кризата в Украйна не бъде решена, предаде Ройтерс.

Двудневната среща в Брисбейн бе фокусирана върху стимулирането на икономическия ръст.Очаква се световните лидери да обсъдят плановете, съгласувани от финансовите министри на Г20 през февруари за увеличаване на икономическия ръст до 2% през следващите пет години.

В събота – първия ден от двудневната среща –дискусиите обаче бяха доминирани от темата за Украйна, където проруските сепаратисти се сражават срещу правителствените сили в източните региони. Украйна и западните й партньори обвиняват Русия, че изпраща военни сили през границата, но Кремъл отрича тези твърдения.

Преди началото на срещата на Г20 британският премиер Дейвид Камерън заяви, че отношенията между Европа и Русия ще се променят коренно, ако руските военнослужещи останат във вътрешността на Украйна, и добави, че има потенциал за допълнителни санкции.

По-късно на частна среща Путин и британският премиер са обсъдили „възстановяването на отношенията”, каза говорителят на Кремъл Дмитрий Песков. Руският президент получи хладно посрещане от канадския премиер Харпър: „Ще ви стисна ръка, но имам само едно нещо да ви кажа – трябва да се изтеглите от Украйна.”
Президентът Обама е казал, че САЩ се противопоставят на руската агресия срещу Украйна, която е заплаха за целия свят.

САЩ, Австралия и Япония призоваха Русия да спре да се меси в делата на Украйна и поискаха правосъдие за катастрофата на малайзийския самолет, за който има подозрения, че е свален от проруските бунтовници, предаде AFP.

Лидерите на трите държави заявиха след съвместна среща, че са против анексирането на Крим от Русия и нейните действия, имащи за цел дестабилизирането на Украйна. Те призоваха за привличането под отговорност на виновните за свалянето на полет MH17.

Съвместният призив дойде след тристранни преговори между американския президент Барак Обама и премиерите Тони Абът и Шиндзо Абе в кулоарите на срещата на върха на Г20 в Бризбейн.

БТА

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване