11/17/14 09:12
(http://www.dnevnik.bg/)

Румъния в шок - избирателите в чужбина обърнаха вота за президент

Провинциалният кмет от германски произход Клаус Йоханис ще е новият президент на Румъния.

Победата му на неделния балотаж срещу премиера Виктор Понта шокира страната, а хиляди противници на правителството излязоха да ликуватпо улиците в неделната вечера.

Понта убедително победи на първия тур на 2 ноември и според всички социолози щеше да си осигури без проблеми поста на държавен глава на 16 ноември. Крайният резултат при над 80% преброени бюлетини показва разлика между двамата от близо 10 пункта -  54.81 за Йоханис срещу 45.18.



Премиерът не изчака следващо обявяване на данни, призна поражението си и поздрави победителя, издигнат от две дясноцентристки партии.

Огромната изненада се оказа активността на избирателите в чужбина, която според мнозина се е оказала решаващият фактор за поражението на управляващите. Близо 4 милиона румънци живеят зад граница и пред урните в неделя се явиха близо половин милион от имащите право на глас. Общата избирателна активност достигна 62% - най-високата на президентски избори от близо 20 години насам.

Заради нередности в първия тур имаше много протести, довели до оставката на външния министър. Това сплоти лагера от противници на Понта, а румънската диаспора показно гласува на втория тур.



Въпреки пречките от страна на правителството, румънците в Европа превзеха избирателните секции още от сутринта, разказват румънските издания, цитирани от БТА. "За да гласуват в избирателната секция, отворена в румънския културен институт в Лондон, хора бяха пристигнали още в нощта преди изборите и при отварянето на секцията сутринта пред нея вече имаше хиляда хора", разказва румънският посланик във Великобритания Йоан Жинга и допълва, че в секцията в консулството на обяд опашката от желаещи да гласуват е стигала два километра. В Италия румънците чакаха на опашка по шест часа, за да гласуват, пише вестник "Путеря".
Подробности очаквайте по-късно на www.dnevnik.bg.

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване