11/18/14 07:51
(http://www.klassa.bg/)

Запор за активите на КТБ

 Софийският градски съд (СГС) е наложил запор на всички активи на КТБ. Мярката е предприета по молба на БНБ.

 

Това обявиха вчера от СГС.

 

Молбата на Централната банка е от 11 ноември, а поводът за нея е искът, който внесе в съда, за обявяване на КТБ в несъстоятелност заради отрицателен капитал на трезора в размер на над 3,7 млрд. лв. Със същата молба е поискано и да бъдат спрени всички арбитражни и други съдебни процеси, течащи срещу фалиралата банка. Това също е било уважено от СГС, съобщиха оттам.

 

Пак вчера от съда съобщиха, че заседанието, на което ще бъде разгледан искът за обявяване на КТБ в несъстоятелност, ще се проведе на 24 ноември от 10,30 часа. На него са призовани представители на БНБ, КТБ, Фонда за гарантиране на влоговете и прокуратурата. Общо пък по делото са постъпили три молби. Освен тази от БНБ такива са депозирани и от двама от акционерите в КТБ . Това са „Бромак”, чрез който обвиненият за присвояване на близо 206 млн. лв. от банката Цветан Василев държи мажоритарния дял в нея, и „Бългериън акуизишън къмпани”. Чрез нея Оманският фонд притежава 30% от акциите в трезора. Молбата на „Бромак” е да не бъде уважен искът на БНБ за обявяване на КТБ в несъстоятелност, като документът е пратен от СГС за становище до всички засегнати страни. „Бългериън акуизишън къмпани” пък е поискала вписване на акционер. Тази молба обаче засега е спряна, защото от съда са поискали справка от централния депозитар какъв е броят на акциите, които компанията държи в КТБ.

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване