11/18/14 07:42
(http://www.klassa.bg/)

Китай и Австралия правят най-големия пазар в Азия

 Китай и Австралия подписаха декларация за намерение за сключване на споразумение за свободна търговия и по този начин отвориха вратите за създаването на най-големия пазар в Азия, съобщава BBC.

 

Тя бе парафирана от австралийския премиер Тони Абът и китайския президент Си Дзинпин, заедно с няколко министри, по време на церемония в парламента в Канбера.

 

Процесът продължи повече от десет години

 

през които австралийските власти постепенно отваряха пазарите си и разхлабиха ограниченията за китайски инвестиции и стоки. Сделката ще отвори и китайските пазари за австралийските износители на селскостопански стоки и услугите, като същевременно облекчи ограниченията за китайски инвестиции в богатата на ресурси Австралия.

 

Страната континент се опитва да трансформира икономиката си от силната зависимост от износа на минерали, като въглища и желязна руда, до разширяване на производството на храни и селскостопански стоки. Местните медии дори определиха с лека ирония

 

метаморфозата от “добивния бум” до “трапезния бум”

 

Китай вече е топтърговски партньор на Австралия, като двустранната търговия достигна 130 млрд. щатски долара през 2013 г.

 

Вицепрезидентът на Националния австралийско-китайски бизнес съвет Пол Гласън приветства разширения достъп до 40 китайски индустрии в сферата на услугите, включително здравеопазването, социалните грижи и образованието. След като споразумението се приложи в пълна степен, според австралийския министър на търговията Андрю Роб почти целият износ на ресурси, енергия и производство на Австралия ще бъде благоприятстван от липса на вносно мито в Китай.

 

Според премиера Абът споразумението предвижда 93% от австралийския износ за Китай да бъде

 

освободен от мита за четири години

 

„То ще донесе милиарди на икономиката, ще създаде работни места и ще подобри жизнения стандарт”, допълни австралийският премиер.

 

Засега не може точно да се изчисли какъв ще бъде точно финансовият ефект. Експерти припомнят, че когато Нова Зеландия подписа споразумение за свободна търговия с Китай през 2008 г., за кратко време стокообменът между двете страни се удвои.

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване