11/18/14 07:37
(http://www.klassa.bg/)

Русия планира собствена орбитална станция

 Русия може да започне изграждането на собствена орбитална космическа станция от 2017 г. Това означава, че страната ще трябва да се откаже от руския сегмент на Международната космическа станция и да го пренасочи към проекта на "Роскосмос", макар че ще бъдат спазени всички ангажименти към другите участници в програмата до 2020 г., пише в. „Комерсант”.

 

Проектът е ключов елемент от стратегията за

 

развитие на пилотираните полети

 

на Русия до средата на века, съобщава изданието. Представителят на Централния научноизследователски институт по машиностроене разяснява, че се предлага извеждането на модулите да стане до 2019 г. и те да се подреждат около апарата ОКА-Т.

 

Част от мотивите да се работи в тази посока е орбитата, по която ще се движи новата станция. Тя би трябвало да позволява да се наблюдават 90% от територията на Русия плюс голяма част от арктическия шелф. От МКС видимостта в този сектор е само 5%, допълва "Комерсант".

 

Друго предимство е, че с различното трасе по-добре ще се използва строящият се космодрум "Восточный" в Далечния изток на Русия (първият пилотиран полет там е планиран за 2018 г.). При изстрелването на ракета с космонавти към МКС от тази точка в

 

рисковата начална фаза

 

тя се движи над вода, което при евентуална аварийна ситуация прави по-сложно спасяването им. Траекторията на руската станция ще позволява изстрелването да става над сушата.

 

Трети фактор е възможността да се доставят товари от военния полигон в Плесецк, което би дало на руснаците едновременно достъп до гражданска космонавтика от два космодрума и би намалило политическите рискове на зависимостта от казахстанския "Байконур".

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване