11/20/14 20:25
(http://www.klassa.bg/)

Все още сме в дълг към нашите деца, от грижата за тях днес зависи успешното развитие и бъдещето на цялото ни общество.

 Все още сме в дълг към нашите деца, от грижата за тях днес зависи успешното развитие и бъдещето на цялото ни общество, заяви председателят на НС Цецка Цачева на среща с представителя на УНИЦЕФ за България Таня Радочай. В разговора по повод отбелязването на 25 години от приемането на Конвенцията на ООН за правата на детето участваха също експерти и представители на гражданското общество, работещи в областта на правата на детето.
 
Представителят на УНИЦЕФ за България Таня Радочай благодари за възможността да разговарят точно в деня, в който се отбелязват 25 години от приемането на Конвенцията. Ние сме тук, за да изразим нашата подкрепа и сътрудничество с парламента по въпросите, които касаят децата, отбеляза тя. Таня Радочай подчерта, че Конвенцията е широко признат документ, но, за съжаление, не е така широко прилаган, въпреки че страните, които са го ратифицирали, полагат усилия за нейната реализация. Фото-изложбата на УНИЦЕФ „Детските права имат лице и история!“ е чудесен начин децата да влязат в парламента, посочи представителят на УНИЦЕФ и изрази надежда представители на Националния съвет на децата да бъдат чести гости на Народното събрание.
 
Председателят на парламента Цецка Цачева отбеляза, че въпросът за правата на децата е във фокуса на вниманието на Народното събрание. Въпреки постигнатото – приет Закон за закрила на детето, Национална стратегия и деинституционализацията на грижата за деца, пред нас стоят много предизвикателства и отговорности, свързани със закрилата и развитието на децата, посочи тя. Председателят на НС допълни, че винаги, когато искат да споделят идеи, представители на Националния съвет са добри дошли в законодателната институция.
 
Заместник-председателят на Националния съвет на децата Христиана Димитрова благодари за поканата и посочи, че целта на съвета е да насърчи детското участие при вземане на решения, свързани с децата.
 
В хода на разговора бяха обсъдени темите за достъп на децата до качествено образование и здравеопазване, до правосъдие, подкрепа за семействата и гарантиране на равни възможности за развитие на всички български деца.
 
Председателят на Народното събрание Цецка Цачева се ангажира още следващата седмица да запознае ресорните парламентарни комисии с поставените проблеми.
 
Председателят на парламента Цецка Цачева връчи на представителя на УНИЦЕФ за България Таня Радочай почетен плакет на Народното събрание.
 
25-годишнината от приемането на Конвенцията на ООН за правата на детето беше отбелязана и в началото на пленарното заседание. Председателят на парламента Цецка Цачева направи обръщение по повод годишнината.
 
 
 
ОБРЪЩЕНИЕ НА ПРЕДСЕДАТЕЛЯ НА 43-ОТО НАРОДНО СЪБРАНИЕ ЦЕЦКА ЦАЧЕВА ПО ПОВОД 25-АТА ГОДИШНИНА ОТ ПРИЕМАНЕТО НА КОНВЕНЦИЯТА НА ООН ЗА ПРАВАТА НА ДЕТЕТО
 
На днешния ден светът отбелязва 25 години от приемането на Конвенцията за правата на детето от Общото събрание на ООН. Няма съмнение, че това е забележително събитие, към което ние – като народни представители, сме съпричастни и ангажирани.
 
Ще припомня само, че Конвенцията е ратифицирана от 194 държави и е най-бързо и най-широко приетият международен договор в историята на човечеството.
 
Както е добре известно, Република България ратифицира Конвенцията с решение на Великото народно събрание от 11 април 1991 г., с което заедно с останалите държави се ангажира да зачита и осигурява всички права на всяко дете. Сред тях: правото на живот и развитие, правото на закрила, на достъп до здравеопазване и до образование, на свобода на изразяване на мнение, на свобода от насилие и експлоатация.
 
Днес сме длъжни да отчетем, че Конвенцията допринесе за постигането на забележителен напредък за милиони деца по света и със задоволство да отбележим, че българският парламент последователно работи за синхронизирането на националното законодателство с Конвенцията.
 
Сред постиженията на страната ни е деинституционализацията на грижата за деца, което доведе до намаляването на дела на децата, отглеждани в институции с 40% за последните 10 години.
 
Все още обаче нашите деца очакват от нас като законодатели нови решения, тъй като над 3 000 деца живеят в институции,  21 000 деца никога не са прекрачвали училищния праг или са напуснали училище още в начален етап. А много български деца са в риск от бедност или социално изключване.
 
Нека в деня, в който отбелязваме 25 години от Конвенцията за правата на детето, заедно потвърдим, че пред българския парламент стоят предизвикателството и отговорността: да приемаме закони и да правим необходимите законодателни промени, които трайно да гарантират закрила на децата в риск, достъп до качествено образование и здравеопазване, достъп до правосъдие, подкрепа за семействата и гарантиране на равни възможности за развитие на всички български деца.
 
Народното събрание през следващите дни е домакин и на фото-изложба на УНИЦЕФ „Детските права имат лице и история“, която вярвам, че ще предизвика интерес сред всички народни представители.
 
Благодаря за вниманието ви!
 
 
 
 
 
 

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване