11/20/14 16:50
(http://www.dnevnik.bg/)

Русия е терористична държава, заяви президентът на Литва


Президентът на Литва Далия Грибаускайте съобщи, че Москва е опасност не само за Украйна, но и за цяла Европа. В интервю за радио LRT тя нарече Русия "терористична държава" и призова останалите страни да окажат помощ на Украйна.

"Украйна днес се бори за мир в цяла Европа, за нас. Ако терористичната държава, която напада своя съсед, не бъде спряна, агресията може да се разпространи в Европа", каза Грибаускайте. "Необходима е политическа, дипломатическа, хуманитарна и военна подкрепа, за да може тази страна, чиито жители избраха пътя на демокрацията, които избраха да се управляват сами в собствена държава, които решиха в каква посока трябва да се развива държавата им – а именно европейската посока – за да могат те да се развиват без натиск, без военни намеси, без агресия. Ние всички трябва да кажем ясно на Кремъл и на руското управление, че действия като техните никога няма да бъдат допуснати", добави тя.

Литовският президент нееднократно критикува руската политика, това правят и други западни политици.

На срещата на върха на Г20 в Бризбейн президентът на САЩ Барак Обама определи действията на Русия в Украйна като заплаха за целия свят и я приравни със смъртоносния вирус ебола. Към него се присъедини и домакинът на срещата Тони Абът, който преди срещата обеща, че ще проведе "сериозен разговор" с Путин по повод свалянето на малайзийския полет MH17 над Източна Украйна.

По време на срещата премиерът на Канада Стивън Харпър посрещна Путин с думите "ще ви стисна ръката, но трябва и да ви кажа: махайте се от Украйна". На 14 ноември генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг обяви, че "през последните дни Русия отново прехвърля оръжие, екипировка, артилерия, танкове и ракети през украинската граница". Столтенберг посочи, че Путин не спазва мирното споразумение и нарушава целостта на Украйна. 

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване