11/23/14 07:57
(http://pik.bg)

Кметът на Бургас Димитър Николов: Надявам се да продължим да държим първенството по европроекти!

Кметът на Бургас Димитър Николов: Надявам се да продължим да държим първенството по европроекти!

Този път заплахата за Бургас като че ли отмина и отпадна, защото от Европейската комисия категорично декларираха, че вече няма никаква съмнения относно продължаването на оперативна програма „Околна среда“. Знаете колко много са обектите в Бургас по тази програма. Очакванията са до една седмица да бъде внесена в техническа фаза оперативна програма „Регионално развитие“, която сега се казва „Региони в растеж“. Там разчитаме на доста сериозно финансиране да продължим модернизацията в ЦГЧ, имаме обекти в „Славейков“, „Меден Рудник“. Това заявява кметът на Бургас Димитър Николов в интервю за "Фокус".

"По интегрираните планове за градско възстановяване и развитие готвим възстановяването на сградата на Дома на нефтохимика, на бившата Немска болница, на една голяма част от улиците в комплекс „ Възраждане“. Мисля, че са повече от 26 обекта, които подлежат на финансиране. Оттук нататък експертите на Главна дирекция Регионално развитие споделиха, че е въпрос на добра организация в самия управляващ орган да бъдат подготвени техническите параметри на конкректните мерки, те да бъдат обявявани, за да могат бенефициентите да подават апликационни форми. Разликата с другата оперативна програма „Околна среда“ и настояването на европейската комисия е, усвояването на средства да става чрез новите водни сдружения. Бургаската ВиК-асоциация бе първата, която бе създадена заедно с ВиК-Бургас и държавата", посочва Николов.

И допълва: "Най-голям акционер в тази собственост ще бъде държавата, след това втори по големина собственик ще бъде Община Бургас, като най-голяма община на територията на областта. Така след общо събрание с всички останали общини на територията Бургаска област ще може да решава и приоритизира, кои да бъдат водните цикли, проектите, пречиствателните станции, които да бъдат внасяни за одобрение, изграждане и следене от управляващия орган. Като слушах как останалите колеги са напреднали по тази тема, Бургас мисля, че ще бъде един от първите в страната. Тук, за разлика от другите градове, нямаме спор за собствеността на ВиК мрежата. Има много ВиК дружества, които са общинска сосбтвеност, те не желаят да се прехвърлят към държавната програма, а при нас всичко е държавно. На територията на общините се прехвърля в собственост на общините, а те го внасят в новото сдружение. Аз се радвам, че зам. -кметът Атанаска Николова, която до скоро беше зам. -министър на околнта серда е вече на работа. Тя е най-добре подготвена и за това вече съм й го делегирал като отговорност. Имаме среща с Областния управител на тази тема".

"Надявам се да държим първенството по подготовка на тези проекти. Наскоро излезе националната информация, където направиха проучванията, относно коя община как усвоява средствата и тук вече е въпрос на малка наша градска гордост, че Бургас на челните места. Това показва, че въпреки трудностите, които имахме тази последна година, с многото проверки, които ни се налагаха от управляващите органи, Бургас успя да устои и да задържи темпото, надявам се и занапред да не го сваля", категоричен е Николов.

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване